Διεθνή

Ερντογάν-Αλίγιεφ: «Πυρ ομαδόν» κατά Γαλλίας και Ινδίας- «Σταματήστε να εξοπλίζεται την Αρμενία αλλιώς θα της επιτεθούμε»

Ερντογάν-Αλίγιεφ: «Πυρ ομαδόν» κατά Γαλλίας και Ινδίας- «Σταματήστε να εξοπλίζεται την Αρμενία αλλιώς θα της επιτεθούμε»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ερντογάν-Αλίγιεφ: Τουρκία είναι γεγονός ότι είναι “απλωμένη” σε πολλά μέτωπα έξω από τα σύνορά της, έχοντας δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς κυρίως στη Δύση λόγω της υπερφίαλης επιθετικής- ανανεωτικής εξωτερικής πολτικής του Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα έτεινε χείρα φιλίας στην Ελλάδα, την οποία βλέπει ως σκαλοπάτι για την αποκατάσταση των κακών σχέσεών του με ΗΠΑ-ΕΕ.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μαζί μας, αλλά απλά ότι έγινε ένα αρχικό θετικό πρώτο βήμα.

Ωστόσο ο γνωστός για τις πιρουέτες και αλλαγή πλεύσης σε Διεθνή ζητήματα κατά 180ο Ερντογάν αναλόγως των συμφερόντων του δεν πείθει κανέναν, αφού όπως λέει ο σοφός Ελληνικός λαός, “ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του”.

Αυτή η έκφραση “ταιριάζει γάντι” για την νοοτροπία Ερντογάν, ο οποίος “τα βάζει τώρα” με Γαλλία και Ινδία επειδή εξοπλίζουν την Αρμενία, ανατρέποντας έτσι τα επεκτατικά του σχέδια στην Υπερκαυκασία.

Λάβρος ο Ερντογάν κατά της Γαλλίας που εξοπλίζει την Αρμενία
“Σε μια σθεναρή επίθεση κατά της Γαλλίας και άλλων υποστηρικτών της Αρμενίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το σχέδιο εξοπλισμού της Αρμενίας ως προκλητικό”, αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

«Αυτό που κάνει η Γαλλία είναι πρόκληση. Πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κάνει τη χάρη στην Αρμενία αλλά το αντίθετο. Η Γαλλία έχει παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Αρμενία στο παρελθόν. Τι αποτέλεσμα επέφερε; Κανένα», φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Η δήλωση έρχεται την ώρα που το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να εργαστούν αμοιβαία για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν αιχμαλώτους πολέμουπου συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών στην περιοχή Nogorono-Karabakh.

Εκτοξεύοντας “λεκτικούς πυροβολισμούς”, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Γαλλία ήταν μέρος της Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία εργάζεται για τη διασφάλιση ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τη δουλειά της ομάδας και σε μια τέτοια κατάσταση προκαλεί ξανά την Αρμενία. Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων εκεί. Γιατί τώρα, υπάρχει το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο τερμάτισε την κατοχή του εδάφους του. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι προφανές», είπε ο Ερντογάν χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Πρόσθεσε ακόμη, «Η αρμενική ηγεσία θα πρέπει να πάρει τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος και να μην προχωρήσει σε αυτές τις προκλήσεις. Είναι προς το συμφέρον της Αρμενίας να αδράξει την ευκαιρία για ειρήνη και να μην πέσει στην παγίδα χωρών που την παραπλανούν . Οι ειρηνικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν είναι η καλύτερη επιλογή για την Αρμενία. Αυτοί που βάζουν όπλα στα χέρια της Αρμενίας, της κάνουν κακό ».

Προέτρεψε επίσης την Αρμενία να συνάψει γρήγορα μια ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Η δήλωση του Ερντογάν είναι σημαντική, δεδομένου ότι η Άγκυρα εξοπλίζει το Μπακού μέχρι τα δόντια στον αγώνα της εναντίον του Ερεβάν.

Τούτου λεχθέντος, ο Ερντογάν μπορεί να μην είναι ο μόνος που δυσαρεστήθηκε με τη Γαλλική στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία.

Η Ρωσική αντίδραση
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα γαλλικά τεθωρακισμένα οχήματα Bastion που μεταφέρονται στην Αρμενία δεν θα βοηθήσουν τη χώρα.

«Όσο για τη Γαλλία και αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα Bastion είναι μη αξιόπιστα. Αυτό είναι προφανές ακόμη και από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, το σχολίασα λεπτομερώς στην ενημέρωση της 22ας Νοεμβρίου», είπε.

Αυτό ακολουθεί τις Αρμενικές καταγγελίες ότι η Ρωσία, η οποία είναι ο πρωταρχικός σύμμαχος της , δεν μπόρεσε να παραδώσει τα παραγγελθέντα όπλα σε αυτήν παρά την ολοκλήρωση της αγοράς.

«Τώρα, όσον αφορά τη δήλωση του αρμενικού Υπουργείου Άμυνας που αναφέρατε σχετικά με την ανάγκη συντονισμένης επίλυσης προβλημάτων, μπορούμε μόνο να το χαιρετίσουμε αυτό. Όπως καταλαβαίνουμε, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει παρόμοια νοοτροπία», είπε.

Ωστόσο, το κενό που άφησαν τα ρωσικά όπλα έχει ουσιαστικά καλυφθεί από χώρες όπως η Γαλλία και η Ινδία, οι οποίες σπεύδουν να εξοπλίσουν την Αρμενία.

Η Γαλλική στρατιωτική βοήθεια στην Αρμενία
Η Αρμενία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές όπλων της και να βρει νέους συμμάχους αφού η Ρωσία απέτυχε να παράσχει στη χώρα παραγγελθέντα όπλα αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ανάγκασε τη χώρα να αναζητήσει άλλες βιώσιμες επιλογές για στρατιωτικές της προμήθειες.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna, κατά την επίσκεψή της στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν, στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Η Γαλλία θα υπογράψει μελλοντική σύμβαση με την Αρμενία, η οποία θα επιτρέψει την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού σε αυτήν, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την υπεράσπισή της».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, βουλευτές στη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Bastion στην Αρμενία.

Αν και καμία παράδοση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ερεβάν, ο αρμενικός ιστότοπος ειδήσεων Armenpress ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Γαλλία είχε ήδη παραδώσει 24 τεθωρακισμένα οχήματα Bastion.

Σε μία από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Γαλλίας και Αρμενίας, η τελευταία αναμένεται επίσης να αγοράσει τρία συστήματα ραντάρ αεράμυνας από την γαλλική αμυντική εταιρεία Thales.

Όχι μόνο αυτό, οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης μια «επιστολή προθέσεων» για τη μελλοντική παράδοση των πυραύλων εδάφους-αέρος μικρού βεληνεκούς Mistral.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, μια δεύτερη σύμβαση αφορούσε το Ερεβάν να αποκτήσει γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό που κατασκευάζει η Safran.

Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε σε τοπικά γαλλικά μέσα ανέφερε επίσης ότι η Γαλλία θα μπορούσε να προμηθεύσει 50 τεθωρακισμένα οχήματα VAB MK3 που κατασκευάζονται από τη Renault Trucks Defense, παρέχοντας στις ένοπλες δυνάμεις της, υψηλού επιπέδου προστασία και δυνατότητες πολλαπλών αποστολών.

Η στρατιωτική βοήθεια της Ινδίας προς την Αρμενία
Εν τω μεταξύ, το 2022, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών καννών PINAKA (MBRL), αντιαρματικά πυρομαχικά και λοιπά πυρομαχικά αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αρμενία.

Η Αρμενία υπέγραψε επίσης σύμβαση για την αγορά του συστήματος Zen Anti-Drone System (ZADS) που αναπτύχθηκε στην Ινδία, το οποίο είναι ένα Σύστημα Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροπορικών Συστημάτων (CUAS).

Αυτό θα ήταν χρήσιμο για τις δυνάμεις του Ερεβάν, οι οποίες συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά drones TB-2 Bayraktar , που το Μπακού είχε αναπτύξει εκτενώς στη σύγκρουση.

Σε πρόσφατη δήλωση, ο Πρόεδρος Ilham Aliyev του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε προειδοποίηση προς τη Γαλλία και την Ινδία, δηλώνοντας ότι ο εξοπλισμός της Αρμενίας με όπλα που θεωρεί επικίνδυνα, θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα μιας νέας σύγκρουσης στην περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν «θα πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει τον λαό του» εάν η Αρμενία αρχίσει να δέχεται «σοβαρές βοήθειες» από τη Γαλλία και την Ινδία, είπε ο Αλίεφ σε διάσκεψη στο Μπακού, λέγοντας ότι έχει ήδη προειδοποιήσει «όλους»

Τούρκοι και Αζέροι θέλουν την Αρμενία άοπλη για να πετύχουν τους σκοπούς τους
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι Αζέροι και Τούρκοι θέλουν την Αρμενία άοπλη, προκειμένου να πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς (ΑΝΣΚ) στον Καύκασο και γιαυτό αντιτίθενται σε Γαλλία-Ινδία που εξοπλίζουν το Γιερεβάν.

Χωρίς την διάνοιξη του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ και κυρίως αυτού στα νότια της Αρμενίας, προκειμένου να ενωθεί η Τουρκία μέσω του Ναχτσισεβάν και του υπόψιν διαδρόμου με το Αζερμπαϊτζάν και εκείθεν μέσω του Ναγκόρνο Καραμπάχ (το οποίο καρέλαβε πρόσφατα το Αζερμπαϊτζάν) ,με την Κασπία και τις χώρες του “Οργανισμού τουρκικού κόσμου”, τα σχέδια Ερντογάν-Αλίγιεφ παραμένουν ημιτελή.

Μία νέα στρατιωτική σύγκρουση είναι πάρα πολύ πιθανή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X