Διεθνή

Εξερράγη το διαστημικό σκάφος Starship του Ελον Μασκ λίγο μετά την εκτόξευση (βίντεο)

Εξερράγη το διαστημικό σκάφος Starship του Ελον Μασκ λίγο μετά την εκτόξευση (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Starship, διαστημικό σκάφος της εταιρείας SpaceX του Έλον Μασκ, εξερράγη λίγο μετά την δοκιμαστική του εκτόξευση. Πρόκειται για διαστημικό πύραυλο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα διαστημικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Τα σχέδια προς το παρόν έληξαν άδοξα, καθώς ο πύραυλος διαλύθηκε.

Το Starship εκτοξεύτηκε λίγο μετά τις 16.30 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας.

Λιγότερο από τρία λεπτά αργότερα, απέτυχε να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο Super Heavy και έλαβε εντολή να αυτοκαταστραφεί, τερματίζοντας πρόωρα μια υποτροχιακή πτήση που θα διαρκούσε 90 λεπτά.

Τα συντρίμμια του σκάφους κατέπεσαν μαζί με τον πύραυλο στον Ατλαντικό.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ είχε εκτιμήσει πρόσφατα πως η πιθανότητα επιτυχίας σε αυτή την πρώτη δοκιμαστική πτήση ήταν 50%.

Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της εκτόξευσης και την έκρηξη:

Η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσής του τη Δευτέρα αναβλήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο διώροφος πύραυλος, με ύψος μεγαλύτερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας στα 120 μέτρα, επρόκειτο αρχικά να εκτοξευθεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στη διάρκεια ενός δίωρου χρονοδιαγράμματος δυνητικών εκτοξεύσεων που ξεκίνησε στις 8.00 π.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας).

Όμως η εδρεύουσα στην Καλιφόρνια διαστημική εταιρία ανακοίνωσε σε απευθείας διαδικτυακή μετάδοση τα τελευταία λεπτά της αντίστροφης μέτρησης πως αναβάλλει την προσπάθεια πτήσης για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα θέμα συμπίεσης στον κάτω όροφο του βοηθητικού πυραύλου προώθησης.

Η εκτόξευση του οχήματος στο διάστημα για πρώτη φορά θα ήταν ένα ορόσημο για τις φιλοδοξίες της SpaceX να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη και τελικά στον Άρη — τουλάχιστον αρχικά ως μέρος του προγράμματος επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA, Artemis.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X