Διεθνή

F-16: «Μάχη» στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για… Τσαβούσογλου

F-16: «Μάχη» στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για… Τσαβούσογλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

F-16: Τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συνάντησε την Τετάρτη ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρότρυνε τον Λευκό Οίκο να κρατήσει ίσες αποστάσεις από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφτεί την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 θεωρώντας ότι η Ουάσιγκτον θα την εγκρίνει.

Η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν.

Ειδικότερα, πράσινο φως για την πώληση των F16 στην Τουρκία καθώς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ απάντησε πως οι υπάρχουσες κυρώσεις του νόμου CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αρκεί να μην είναι συμβαλλόμενο μέρος η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) την οποία αφορούν οι κυρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία επιβλήθηκαν κυρώσεις CAATSA στο τέλος του 2020 λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται εναντίον χωρών, αλλά εναντίον οντοτήτων και ιδιωτών.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Τουρκίας οι κυρώσεις αφορούσαν στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) καθώς και τέσσερις υπαλλήλους της. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις CAATSA δεν απαγορεύουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία υπό την προϋπόθεση η SSB να μην συμμετέχει στη συναλλαγή.

Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται ότι το όνομα της SSB έχει αλλάξει σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται εάν η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει στη σύμβαση με το νέο όνομα της.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ είπε «το άρθρο 231 του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλλουν υποχρεωτικές κυρώσεις σε κάθε οντότητα ή άτομο που διαπιστώνεται ότι εν γνώσει του έχει συμμετάσχει σε σημαντική συναλλαγή με τον αμυντικό τομέα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας.

Οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται σε χώρες, αλλά σε συγκεκριμένες οντότητες ή ιδιώτες που εν γνώσει τους συμμετέχουν σε μια τέτοια συναλλαγή. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επιβάλαμε κυρώσεις βάσει του άρθρου 231 του νόμου CAATSA τον Δεκέμβριο του 2020 στην Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις σε βάρος της SSB περιλάμβαναν απαγόρευση οποιωνδήποτε νέων αδειών για αμερικανικές εξαγωγές προς την SSB και τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων τεσσάρων υπαλλήλων της SSB.

(Σημείωση: Το όνομα της SSB άλλαξε στη συνέχεια σε «Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας»).

Αναφορικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μενέντεζ αντιτίθεται στην πώλήση των F-16 στην Τουρκία, και γνωρίζει ότι οι λόγοι είναι σοβαρότατοι.
Ενώ σκέφτεται να στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο, ο Λευκός Οίκος την ίδια στιγμή δείχνει ένα απόλυτο σεβασμό στον φιλέλληνα γερουσιαστή.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, ο οποίος απάντησε με περισσή προσοχή σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας για τις αντιρρήσεις του γερουσιαστή.
Εξήγησε τη διαδικασία και θα έλεγα ότι ανέδειξε το ρόλο του Κογκρέσου και των νομοθετών που αντιδρούν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com ο εκπρόσωπος προχώρησε στο διάβασμα ενός καταλόγου με τις διαφορές της Αμερικής και της Άγκυρας. Κανονικός κατάλογος για τις παραβιάσεις όλων των ελευθεριών.

Η αίθουσα ενημέρωσης πήρε φωτιά όταν ο ανταποκριτής του Associated Press και άλλοι δημοσιογράφοι έθεσαν καυτές, κυριολεκτικά, ερωτήσεις, αμφισβητώντας όσα έλεγε ο κ. Πράις.
Δεν υπήρξε ούτε ένας που να υποστήριξε τις τουρκικές θέσεις και το περίεργο είναι ότι ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε “καταληφθεί” από τους Τούρκους ανταποκριτές λόγω της επίσκεψης του Τσαβούσογλου, στο μπρίφιγκ δεν εμφανίστηκε κανείς για να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις.

Για το… “παζάρι” που γίνεται όσον αφορά στην παραχώρηση των F16 για το πράσινο φως από την Άγκυρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας είπε:

“Υπάρχει ισχυρή στήριξη εντός της Συμμαχίας, αλλά, επί της ερώτησή σας, υπάρχει ισχυρή στήριξη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την Φινλανδία και της Σουηδία για να γίνουν -να γίνουν τα νεότερα μέλη του ΝΑΤΟ. Όταν η συνθήκη έφτασε στην Γερουσία τον περασμένο χρόνο, έγινε αποδεκτή πολύ γρήγορα με μεγάλη πλειοψηφία και σε διακομματική βάση. Το Κογκρέσο δεν έχει κρύψει την υποστήριξη του. Βέβαια, ενστερνιζόμαστε τον ενθουσιασμό που ακούμε από τους εταίρους μας στο Κογκρέσο όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία να εμπλέκονται σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να γίνει αυτό όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X