Διεθνή

Φιέστα Πούτιν για Κριμαία και Ουκρανία: Δημόσιοι υπάλληλοι τον αποθεώσαν λέει το BBC

Φιέστα Πούτιν για Κριμαία και Ουκρανία: Δημόσιοι υπάλληλοι τον αποθεώσαν λέει το BBC
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το στάδιο Λουζίνσκι της Μόσχας ήταν κατάμεστο. Ενθουσιώδες κοινό αποθέωνε τον πρόεδρο. Ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει, όχι μόνο για την Κριμαία αλλά και για την Ουκρανία. Όμως η ομιλία «κόπηκε» ξαφνικά και λίγο μετά το BBC τον… έβγαλε στη σέντρα πως το γήπεδο ήταν γεμάτο κλακαδόρους και δημόσιους υπάλληλους…

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του, σήμερα (18.03.2022) σε μεγάλη φιλοπολεμική φιέστα για την επέτειο των οκτώ ετών από την προσάρτηση της Κριμαίας και αποθεώθηκε από 90.000 κόσμο. Αλλά σύμφωνα με το BBC, η προσέλευση του κοινού στο Λουζίνσκι αυθόρμητη δεν ήταν. Μάλιστα προκάλεσε μυστήριο το απότομο κόψιμο της ομιλίας του Πούτιν από την ρωσική τηλεόραση.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η συμπίπτει η αυτή η εκδήλωση η οποία ήταν για την επέτειο των οκτώ χρόνων για την προσάρτηση της Κριμαίας, όπως λέει το δυτικό σύστημα, από την επανένωση της Κριμαίας όπως λένε οι Ρώσοι και γι’ αυτό ονομάζεται κριμαϊκή άνοιξη αυτή η εκδήλωση. Και συμπίπτει με μια άλλη σημαντική εκδήλωση όπως είναι τα γενέθλια του Θεόδωρου Ουσακόφ», ήταν η φράση του Πούτιν που κόπηκε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι εργοδότες ανάγκασαν τους υπαλλήλους τους να δώσουν το παρών στη φιέστα. Πολλοί από τους κρατικούς και δημοσίους υπαλλήλους οδηγήθηκαν από τις υπηρεσίες τους με λεωφορεία απευθείας στο στάδιο.

Ο δημοσιογράφος του BBC News, Will Vernon, έγραψε ότι οι περισσότεροι από όσους έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ανέφεραν ότι εργάζονταν στον δημόσιο τομέα και είχαν πιεστεί από τους εργοδότες τους να φύγουν από τη δουλειά προκειμένου να παρευρεθούν στη συγκέντρωση.

«Μίλησα με δεκάδες από αυτούς που έκαναν ουρά για να μπουν στον χώρο της συγκέντρωσης υπέρ των ενεργειών Κρεμλίνου. Ένας άνδρας που εργάζεται στο μετρό της Μόσχας μου είπε ότι αυτός και άλλοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να παρευρεθούν στη συγκέντρωση», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC και δημοσιεύει τα λόγια του Ρώσου εργαζομένου: «Θα είμαι εδώ για λίγο και μετά θα φύγω… Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο. Εγώ σίγουρα όχι».

Πολλοί μάλιστα ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να βγουν φωτογραφίες ή κάλυπταν τα πρόσωπά τους ντροπιασμένοι όταν μάθαιναν ότι μιλάνε σε δημοσιογράφους.

«Φοιτητές μας είπαν ότι τους είχε δοθεί η επιλογή μιας ημέρας απουσίας από τα μαθήματα εάν παρακολουθούσαν “μια συναυλία”. Μερικοί από τους μαθητές με τους οποίους μιλήσαμε δεν γνώριζαν καν ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη, εν μέρει, στην υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία», τονίζει ο δημοσιογράφος του BBC.

Χρήστες των social media ανέφεραν ότι πολλοί απ’ όσους βρέθηκαν στο Λουζίνσκι, πληρώθηκαν 300 ρούβλια! «Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου – που συγκεντρώνεται στο στάδιο Λουζνίκι – πληρώνεται. Αυτή η αγγελία προσφέρει 300 RUB. Έχω δει αναφορές πληρωμών έως και 1.400 RUB. Προφανώς τα περισσότερα ανώτερα στελέχη του Κρεμλίνου δεν θα παρευρεθούν για το κατόρθωμα της τρομοκρατικής επίθεσης», έγραψε κάποιος στο Twitter.

Κατακραυγή αυτοί, φιέστα αυτός

Ο Ρώσος πρόεδρος «απάντησε» στη διεθνή κατακραυγή για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη φιέστα για την Κριμαία. Μια εκδήλωση που ξεχείλιζε κυνισμό με τους πιστούς καλλιτέχνες του καθεστώτος Πούτιν να τραγουδούν αντιπολεμικά τραγούδια σε μια εκδήλωση υπέρ… του πολέμου.

Το πλήθος ζητωκραύγαζε  για τον ηγέτη του με τους περισσότερους να φέρουν είτε στα ρούχα τους, είτε ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους το γράμμα της εισβολής, το περίφημο «Ζ» του πολέμου της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε στη σκηνή με φόντο το σύνθημα «για ένα κόσμο χωρίς ναζισμό, για τη Ρωσία». Και όπως θα πει, ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Ώμο με ώμο βοηθούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Και, εάν χρειαστεί, σαν πραγματικά αδέλφια προτάσσουν τα στήθη τους για να προστατέψουν ο ένας τον άλλο από τις σφαίρες στο πεδίο της μάχης. Τέτοια ενότητα δεν είχαμε νιώσει εδώ και καιρό» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κι ενώ ο «τσάρος» έβγαζε τον… πύρινο λόγο του, ξαφνικά η απευθείας μετάδοση «κόπηκε» και στη θέση του εμφανίζεται ένα ρωσικό μουσικό συγκρότημα. Το Κρεμλίνο ανέφερε αργότερα ότι η εκπομπή «διακόπηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων στον διακομιστή».

«Είμαστε μια χώρα και ένας λαός που ζούμε με αξιοπρέπεια και τιμή και με αυτόν τον τρόπο ξεπερνάμε όλες τις δοκιμασίες» σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X