Διεθνή

Φυσικό αέριο: Έκλεισε τις στρόφιγγες προς Πολωνία και Βουλγαρία η Gazprom

Φυσικό αέριο: Έκλεισε τις στρόφιγγες προς Πολωνία και Βουλγαρία η Gazprom
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας Gazprom, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι διέκοψε όλες τις παραδόσεις φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Πολωνία, αφότου και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να αρχίσουν να πληρώνουν για τις προμήθειες σε ρούβλια.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Σύγχυση με τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία σήμερα το πρωί

Νωρίτερα, τόσο οι πολωνικοί όσο και οι βουλγαρικοί πάροχοι ενέργειας είχαν δηλώσει πως είχαν λάβει επίσημες ειδοποιήσεις από τον ρωσικό προμηθευτή φυσικού αερίου πως οι παραδόσεις επρόκειτο να διακοπούν.

Η ανακοίνωση της Gazprom έρχεται μετά από κάποια σύγχυση νωρίτερα σήμερα το πρωί, όταν τα στοιχεία έδειχναν πως οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω της Λευκορωσίας μειώθηκαν προσωρινά στο μηδέν προτού αρχίσουν ξανά.

Το δίκτυο φυσικού αερίου της Βουλγαρίας είχε επίσης δηλώσει πως η χώρα εξακολουθούσε να λαμβάνει ρωσικό αέριο σήμερα το πρωί.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις ποσότητες φυσικού αερίου προς την Πολωνία ή τη Βουλγαρία μετά την ανακοίνωση της Gazprom πριν από λίγο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X