Διεθνή

Γεωπολιτική ανατροπή στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία Ιράν Σαουδικής Αραβίας

Γεωπολιτική ανατροπή στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία Ιράν Σαουδικής Αραβίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική εξέλιξη που αλλάζει πολλά δεδομένα, έρχεται να ταράξει τα νερά και να αλλάξει και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία  συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο του Ali Shamkhani, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, με τον Σαουδάραβα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Musaad bin Mohammed al-Aiban και τον Wang Yi, τον πιο ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας.

«Μετά την εφαρμογή της απόφασης, οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο εθνών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν για ανταλλαγή πρεσβευτών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στα πλάνα που προβλήθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάνγκ έδωσε «ολόψυχα συγχαρητήρια» για τη «σοφία» των δύο χωρών. «Και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει ειλικρίνεια. Η Κίνα υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία».

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν δημοσίευσε την κοινή δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να σέβονται την κρατική κυριαρχία και να μην αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.

Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη το 2001.

ΗΠΑ: Χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή

Σε μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters πως οι ΗΠΑ έλαβαν γνώση των αναφορών ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον παραπέμπει για περαιτέρω λεπτομέρειες στους Σαουδάραβες.

«Γενικά μιλώντας, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αποκλιμάκωση και η διπλωματία μαζί με την αποτροπή αποτελούν βασικούς πυλώνες της πολιτικής που ο πρόεδρος Μπάιντεν σκιαγράφησε κατά την περασμένη επίσκεψή του στην περιοχή έτος», ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Ιράκ: Το γύρισμα μιας νέας σελίδας

Από την πλευρά του το Ιράκ χαιρέτισε «το γύρισμα μιας νέας σελίδας» μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράκ έχει φιλοξενήσει μια σειρά συναντήσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους της ασφάλειας των δύο αντίπαλων δυνάμεων με στόχο την προσέγγιση των δύο χωρών.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία «ευχαριστούν τη Δημοκρατία του Ιράκ και το Σουλτανάτο του Ομάν επειδή φιλοξένησαν συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών το 2021 και το 2022, καθώς και τους ηγέτες και την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επειδή υποδέχθηκαν και υποστήριξαν τις συνομιλίες που διεξήχθησαν σ’ αυτή τη χώρα».

Το Ομάν, στην αντίδρασή του στην ανακοίνωση της αποκατάστασης των σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης χαιρέτισε την τριμερή ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Κίνας.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια, μετά την επίθεση εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών που πραγματοποίησαν διαδηλωτές στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη ιερωμένου, του Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η Τεχεράνη και το Ριάντ υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη σε συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη.

Το Ιράν έχει μείζονα επιρροή στο Ιράκ και τον Λίβανο και υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά το καθεστώς στη Συρία.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα σε tweet ότι η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη «κανονικών δεσμών» μεταξύ των χωρών της, σχολιάζοντας τη σημερινή εξέλιξη. «Η περιοχή χρειάζεται την επανέναρξη των κανονικών δεσμών μεταξύ των χωρών της, ώστε το ισλαμικό έθνος να ανακτήσει τη χαμένη του ασφάλεια ως αποτέλεσμα της ξένης παρέμβασης», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X