Διεθνή

Γερμανία: Τρομακτική αποκάλυψη από την ακροδεξιά ηγέτιδα της Afd – «Αποθεώνει» το brexit και θέτει ζήτημα dexit

Γερμανία: Τρομακτική αποκάλυψη από την ακροδεξιά ηγέτιδα της Afd – «Αποθεώνει» το brexit και θέτει ζήτημα dexit
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) θα πιέσει για ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ εάν έρθει στην εξουσία, δήλωσε η επικεφαλής της Alice Weidel σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times και τον Guy Chazan.

Χαιρετίζοντας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση υποστήριξε ότι «Λειτουργεί ως ένα μοντέλο για τη Γερμανία, ότι δηλαδή μπορεί να λάβει κι εκείνη μια παρόμοια κυρίαρχη απόφαση».

 

Η Weidel ανέφερε επίσης ότι μια κυβέρνηση της AfD θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να άρει το «δημοκρατικό της έλλειμμα», μεταξύ άλλων περιορίζοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας». «Αλλά εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να ανοικοδομήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία», είπε. «Και θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το «Dexit» – μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω ιδέα σπάει ένα μεγάλο ταμπού στη Γερμανία, όπου τα κυρίαρχα κόμματα είναι αναφανδόν φιλοευρωπαϊκά. Επίσης, το γερμανικό Σύνταγμα θέτει αυστηρούς περιορισμούς στα εθνικά δημοψηφίσματα, ενώ ακόμη και αν γινόταν ένα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Ωστόσο, μεταξύ των ψηφοφόρων της AfD η υποστήριξη προς την ΕΕ είναι πιο αδύναμη.

 

Σημειώνεται ότι η Afd αναμένεται να κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές τον Σεπτέμβριο στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας -αν και με όλα τα άλλα κύρια κόμματα να αρνούνται να συνάψουν συμφωνίες συνασπισμού μαζί του, η πορεία του προς την εξουσία είναι επισφαλής.

Το κόμμα βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα μετά από αναφορές για μια αμφιλεγόμενη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο μεταξύ των βουλευτών της AfD και του Αυστριακού ακροδεξιού ριζοσπάστη Martin Sellner που συζητούσε ένα σχέδιο «μετανάστευσης» για τη βίαιη απομάκρυνση εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Γερμανία- συμπεριλαμβανομένων πολιτών που διαθέτουν γερμανικά διαβατήρια.

 

Διαδηλώσεις κατά της AfD πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γερμανικές πόλεις, με τους πολιτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που θέτει το κόμμα για τους δημοκρατικούς θεσμούς της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή της, η Weidel κατηγόρησε το Correctiv, το ερευνητικό μέσο που ανέφερε πρώτο τη συνάντηση, καταδικάζοντας τις μεθόδους του ως «σκανδαλώδεις».

 

«Ήταν απλώς μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ίδιας της ιδέας του νόμιμου επαναπατρισμού ανθρώπων που δεν έχουν άδεια να παραμείνουν εδώ ή υπόκεινται σε διαταγή απέλασης», είπε. «Η AfD είναι το κόμμα που υποστηρίζει την επιβολή των νόμων αυτής της χώρας», διευκρίνισε η Weidel. Είπε ότι για εκείνη, η έννοια της «μετανάστευσης» σήμαινε την απέλαση ατόμων που «είχαν αποκτήσει παράνομα την ιθαγένεια με ψευδείς προφάσεις» ή ατόμων «με διπλή υπηκοότητα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία ή είναι καταδικασμένοι εγκληματίες». Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μαζικών απελάσεων.

Ωστόσο, είπε επίσης ότι οι 1,1 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία δεν έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον στη χώρα, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος να τους επιτραπεί να λάβουν προνοιακά επιδόματα. «Είναι σαφές ότι όταν τελειώσει ο πόλεμος, όλοι οι Ουκρανοί θα πρέπει να πάνε σπίτι τους. Θα χρειαστούν ούτως ή άλλως για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους», σημείωσε.

 

Μιλώντας από το γραφείο της με θέα στο Ράιχσταγκ, με τον θόρυβο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων να ακούγεται από μακριά, η ίδια η Weidel αναγνώρισε ότι το AfD δεν θα ερχόταν στην εξουσία στο Βερολίνο «πριν από το 2029». Ωστόσο, επέμεινε ότι ένας μελλοντικός ρόλος της AfD στην κυβέρνηση ήταν «αναπόφευκτος», προβλέποντας ότι οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) θα ήταν οι πρώτοι που θα άρουν την καραντίνα στην οποία βρίσκεται το κόμμα, προκειμένου να συνεργαστούν μαζί του. «Το CDU δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το τείχος προστασίας του μακροπρόθεσμα», είπε για το κόμμα που κάποτε ηγούνταν η Merkel.

Οι εκλογές στην κεντρική γερμανική πολιτεία της Έσσης πέρυσι έδειξαν «ότι μπορούμε να σχηματίσουμε μια καθαρή δεξιά πλειοψηφία. Και το CDU δεν μπορεί να αρνηθεί να μας δεχτεί μακροπρόθεσμα, ειδικά στα ανατολικά κρατίδια».

 

Ερωτηθείσα εξάλλου ποιες θα είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της AfD στην κυβέρνηση, η Weidel είπε ότι «θα εισαγάγει αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους». . . και θα απελάσει άμεσα αλλοδαπούς εγκληματίες».

Θα μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα, θα μειώσει το κράτος και θα τερματίσει τη στροφή της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. . «Η Γαλλία σχεδιάζει 15 νέους πυρηνικούς σταθμούς και εμείς στοιχηματίζουμε σε ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες που δεν μπορούμε καν να φτιάξουμε μόνοι μας», εξήγησε η Weidel σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X