Διεθνή

Η Γερουσία θα αποφασίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Σαλβίνι

Η Γερουσία θα αποφασίσει την ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο Σαλβίνι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλική γερουσία θα αποφασίσει σήμερα την ημερομηνία ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Ματέο Σαλβίνι.

Ειδικότερα, η γερουσία της Ιταλίας σήμερα Τρίτη θα ορίσει ημερομηνία για την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης μετά την αποτυχία των πολιτικών ηγετών να συμφωνήσουν ομόφωνα σε ένα χρονοδιάγραμμα για εκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκα του βορρά του Matteo Salvini , η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Five Star Movement (M5S), κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Giuseppe Conte και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ματέο Σαλβίνι μπερλουσκονι αδερφοι

Ο Σαλβίνι επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν να γίνου εκλογές, ακόμη και εντός Οκτωβρίου, για να κεφαλοποιήσει την πρόθεση ψήφου που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις (36 – 38% ).

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, απειλεί επίσης να αποσύρει τους επτά υπουργούς του, προκειμένου να ανατρέψει μια διοίκηση που λέει ότι δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Αν ο Conte χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλυθεί και οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός 45 έως 70 ημερών.

Γνωρίζοντας ότι ο Λέγκα του βορρά θα μπορούσε σύντομα να εκμεταλλευτεί την εξουσία, το M5S και το PD συζήτησαν για συνεργασία ώστε να καθυστερήσουν τις εκλογές και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2020.

Το PD εκπροσώπησε ο πρώην Πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στο κόμμα, αλλά δεν είναι δημοφιλής στους ψηφοφόρους. Ο ηγέτης του M5S, Luigi Di Maio , δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι «κανείς δεν θέλει να καθίσει στο τραπέζι με τον Renzi», ενώ ο ιδρυτής του κόμματος, Beppe Grillo, τον ονόμασε αρπακτικό.

Ο Σαλβίνι προδίδει την συνεργασία για τα δικά του συμφέροντα

Ο Di Maio συγκέντρωσε τους βουλευτές του τη Δευτέρα το πρωί και κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι προδίδει την συνεργασία για τα δικά του συμφέροντα.

Η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης και η πρόταση να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε νέες εκλογές εναπόκειται στον πρόεδρο, τον Sergio Mattarella. Θα μπορούσε όμως να εγκαταστήσει μια μεταβατική κυβέρνηση, αλλά αυτή η επιλογή δεν θα ήταν δημοφιλής στους ψηφοφόρους.

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει ταξιδέψει στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ιταλίας από την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δώσουν στο κόμμα του αυτοδυναμία, για να «σώσει την Ιταλία».

Αποτέλεσμα εικόνας για Ματέο Σαλβίνι μπερλουσκονι αδερφοι

Τα τρία κόμματα είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους πριν από τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου 2018 και ανταγωνίζονται από κοινού σε περιφερειακό επίπεδο. Ένας συνασπισμός μεταξύ της ένωσης της Λέγκας του βορρά και το σκληρό ακροδεξιό κόμμα, Αδελφοί της Ιταλίας, αλλά και με το Forza Italia του Μπερλουσκόνι,θα δημιουργούσαν μια άκρα δεξιά κυβέρνηση σε ένα σημαντικό δυτικό ευρωπαϊκό έθνος.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Εύβοια

Άνδρος: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο τα σκουπίδια και ο Δήμαρχος (pics&vid)

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X