Διεθνή

Η Σουηδία έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ

Η Σουηδία έγινε και επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο ΝΑΤΟ εντάχθηκε την Πέμπτη (7/3/2024) η Σουηδία -η οποία γίνεται το 32ο μέλος της Συμμαχίας- δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που την ανάγκασε να επανεξετάσει την πολιτική εθνικής ασφάλειας.

«Είναι επίσημο – Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα», σημείωσε.

«Τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καθώς έλαβε τα ενταξιακά έγγραφα της Σουηδίας από τον Σουηδό πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι «όλα άλλαξαν» μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που δείχνουν τεράστια αλλαγή στη σουηδική κοινή γνώμη σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Οι Σουηδοί συνειδητοποίησαν κάτι πολύ βαθύ: ότι αν ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να προσπαθήσει να διαγράψει έναν γείτονα από τον χάρτη, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να μην σταματήσει εκεί».

Για το ΝΑΤΟ, οι προσχωρήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας -που μοιράζονται 1.340 km σύνορα με τη Ρωσία- είναι οι πιο σημαντικές προσθήκες εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας.

“Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Kristersson. «Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μαζί με τις πιο κοντινές μας χώρες – τόσο από άποψη γεωγραφίας, πολιτισμού και αξιών», συμπλήρωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Η Σουηδία θα επωφεληθεί από την κοινή αμυντική εγγύηση της συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X