Διεθνή

Η Τουρκία άναψε “πράσινο” για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία άναψε “πράσινο”  για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την υποψηφιότητα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ετσι, άναψε το”πράσινο” φως ύστερα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων. Από τα 346 μέλη του κοινοβουλίου που ψήφισαν, 287 ήταν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και 55 ψήφισαν κατά. Άλλοι τέσσερις απείχαν από την ψηφοφορία.

Έτσι η Ουγγαρία απέμεινε ως τη μόνη χώρα που κλείνει την πόρτα της Συμμαχίας στη Στοκχόλμη.

 

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 

 

Έπειτα από την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο θα λάβει την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα εκείνο το έτος. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, αλλά η Σουηδία αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις στην πορεία της προς την ένταξη.

 

Ο Ερντογάν αρχικά αντιτάχθηκε στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας, κατηγορώντας τους Σουηδούς αξιωματούχους ότι ήταν πολύ επιεικείς με στρατιωτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Από τότε που υπέβαλε αίτηση, η Σουηδία έχει αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της και συμφώνησε να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας.

Η έγκριση από τον Ερντογάν της ενταξιακής προσπάθειας της Σουηδίας βασίζεται επίσης στη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον Τούρκο πρόεδρο να σηματοδοτεί ότι δεν θα υπογράψει το πρωτόκολλο σε νόμο εκτός εάν οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, δήλωσε την Τρίτη ότι το Κογκρέσο, ωστόσο, περιμένει να δει συμπληρωμένα τα ενταξιακά έγγραφα προτού προχωρήσει στο θέμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X