Διεθνή

ΗΠΑ: Υπό τον φόβο Ρωσίας και Κίνας ετοιμάζουν τον διορισμό πρέσβη για την Αρκτική

ΗΠΑ: Υπό τον φόβο Ρωσίας και Κίνας ετοιμάζουν τον διορισμό πρέσβη για την Αρκτική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ: Οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της διεθνούς πολιτικής, σύμφωνα με τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, υποδηλώνουν ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας είναι απίθανο να είναι ειρηνικός.

Ενώ πρέσβη για την Αρκτική σχεδιάζουν να διορίσουν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ εν μέσω της αυξημένης ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η πληροφορία έρχεται μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την απειλή που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η Ρωσία στις περιοχές του Βορείου Πόλου.

Ο Γενς Στολτενπεργκ εξέφρασε επίσης ανησυχία για ”επέκταση” των συμφερόντων της Κίνας στην Αρκτική.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ θα αναλάβει να προωθήσει την αμερικανική πολιτική ενώ θα συνεργαστεί με τα άλλα επτά κράτη της Αρκτικής -Καναδά, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία- καθώς και με αυτόχθονες ομάδες και άλλους ενδιαφερόμενους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι ”κρίσιμης στρατηγικής σημασίας” για τις ΗΠΑ και προτεραιότητα για τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται, σύμφωνα με το BBC να ανακοινώσει άμεσα το όνομα του πρέσβη ο διορισμός του οποίου πρέπει να λάβει έγκριση από την Γερουσία.

Η Λίζα Μουρκόβσκι, βουλευτής της Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην Αλάσκα χαιρέτισε τον διορισμό πρέσβη της Αρκτικής και είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν το μόνο έθνος της Αρκτικής χωρίς ειδική διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρέσβεων Ο νέος πρέσβης θα αντικαταστήσει την προηγούμενη θέση του Αρκτικού Συντονιστή στις ΗΠΑ, που κατείχε ο διπλωμάτης καριέρας Τζιμ Ντε Χαρτ.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της κοντά στον Βόρειο Πόλο, ενώ η Κίνα κατασκευάζει ερευνητικούς σταθμούς στην Αρκτική.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επισκεπτόμενος την Παρασκευή τις καναδικές περιοχές της Αρκτικής είπε ότι οι δυνατότητες της Ρωσίας στον Βορρά αποτελούν στρατηγική πρόκληση για την Συμμαχία.

Όπως τόνισε, οι προκλήσεις περιλαμβάνουν το άνοιγμα εκ νέου ”εκατοντάδων νέων και πρώην στρατιωτικών τοποθεσιών της Αρκτικής της Σοβιετικής εποχής” και τη χρήση από τη Ρωσία του Βορρά ”ως βάσης δοκιμής για τα πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων”.

Εξέφρασε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, την ανησυχία του για το έντονο ενδιαφέρον της Κίνας στην Αρκτική στους τομείς της ναυτιλία και της εξεύρεσης πόρων.

Όπως είπε, Πεκίνο και Μόσχα έχουν δεσμευτεί για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Αρκτική και ”αυτό αποτελεί μέρος της εμβάθυνσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης που αμφισβητεί τις αξίες και τα συμφέροντά μας”.

Η παγίδα του Θουκυδίδη

Η θεωρία της μετάβασης ισχύος λέει ότι η πτώση μιας κυρίαρχης μεγάλης δύναμης και η άνοδος ενός ανερχόμενου αμφισβητία συχνά οδηγεί σε πόλεμο και ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να πέσουν σε αυτή την «Παγίδα του Θουκυδίδη».

Τον όρο «παγίδα του Θουκυδίδη» επινόησε ο Γκρέιαμ T. Άλλισον στο βιβλίο του Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη; Για να περιγράψει την ερμηνεία του μεγάλου ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Με λίγα λόγια η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραίως οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της. Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Σπάρτη ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η Αθήνα ήταν η ανερχόμενη. Αφορμές για την σύρραξη υπήρξαν πολλές, αλλά η αιτία ήταν αυτή.

Ο συγγραφέας κατόπιν παρομοιάζει την Κίνα με την Αθήνα και τις ΗΠΑ με την Σπάρτη και συμπεραίνει μετά από διεξοδική ανάλυση και επιχειρήματα ότι οι δύο σημερινές υπερδυνάμεις κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα του Θουκυδίδη και να οδηγηθούν σε πόλεμο.

Η όξυνση τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Αμερικής επανέφερε έντονα στο προσκήνιο τον παραλληλισμό με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

Αυτή την εβδομάδα, χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά την εισαγωγή τους στα μαθήματα των διεθνών σχέσεων, γράφει σε εκτενές  άρθρο του στο Foreign Policy ο Matthew Kroenig, πολιτικός επιστήμονας, πρώην αξιωματούχος της CIA και αναπληρωτής διευθυντής του Scowcroft Center για τη Στρατηγικής και Ασφάλειας του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Εάν οι καθηγητές τους είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει ο κόσμος τα τελευταία χρόνια, θα τους διδάξουν ότι οι μεγάλες θεωρίες των διεθνών σχέσεων προειδοποιούν πως έρχεται σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων.

Πηγές:BBC/ Reuters

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X