Διεθνή

Ιράν: Γράφουν Ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί -Διαμαρτύρονται για την «Αστυνομία Ηθικής»

Ιράν: Γράφουν Ιστορία οι γυναίκες στο όνομα της Μαχσά Αμινί -Διαμαρτύρονται για την «Αστυνομία Ηθικής»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιράν: Η Μαχσά Αμινί πέθανε ανεξήγητα στις φυλακές του Ιράν μόλις στα 22 της χρόνια. Επειδή κάποιες τούφες των μαλλιών της έβγαιναν από τη χιτζάμπ της. Το δικαίωμα στη ζωή, στον αγώνα για ελευθερία αξιοπρέπεια και ισότητα, είναι ιερό, όποιο χώμα κι αν πατάμε.

Η Μαχσά Αμινί, συνελήφθη βίαια μπροστά στα μάτια του αδερφού της που έκανε τα πάντα για να την προστατεύσει αλλά μάταια.

Οι Ιρανοί αστυνομικοί την έσυραν μέχρι το βαν τους και εξαφανίστηκαν. Στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της ανακοινώθηκε ο θάνατός της στις φυλακές. Αυτός ο θάνατος ήταν και το φιτίλι για να ξεσπάσουν οι γυναίκες της χώρας και να φωνάξουν ότι αυτή η καταπίεση δεν αντέχεται άλλο! Εκτός ελέγχου έχει βγει η κατάσταση στο Ιράν με χιλιάδες πολίτες να εξεγείρονται στο όνομα της 22χρονης Μαχσα Αμινί και το καθεστώς να απαντά με ωμή βια.

Στη συνέχεια, οι δρόμοι βάφτηκαν με αίμα…

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές μιλάνε για 7 νεκρούς, αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο, 31 νεκροί με θύμα και ένα αγόρι 10 ετών. Οι τραυματίες είναι δεκάδες ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Η είδηση παραμένει πρώτη σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ενώ άλλες καίνε τις χιτζάμπ τους, που αποτέλεσε την «αφορμή» για τον θάνατο της 22χρονης.

Ο πρόεδρος της χώρας από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ προκάλεσε τονίζοντας πως η άτυχη κοπέλα «δεν είχε σημάδια κακοποίησης».

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα αντικαθεστωτικό κίνημα γεννιέται και είναι το πρώτο αυτού του είδους από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νέας γυναίκας πυροδότησε πολυήμερες αναταραχές, πρωτόγνωρες από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979. Τότε η Νέντα Αγκά Σολτάν δέχθηκε τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης κι έγινε σύμβολο της λαϊκής δυσαρέσκειας για τον τρόπο μεταχείρισης των γυναικών στη χώρα.

Η φωτογραφία της Aμίνι να βρίσκεται σε κώμα στο νοσοκομείο είναι στο επίκεντρο της κραυγής διαμαρτυρίας για τους Ιρανούς που ζητούν περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα για τις γυναίκες. Η χώρα «βράζει» από μαζικές διαδηλώσεις και συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς ντυσίματος και συμπεριφοράς στις γυναίκες. Πολίτες ξεσηκώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας ίσα δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Μάχσα Αμίνι.

«Αυτή είναι η στιγμή του Τζορτζ Φλόιντ του Ιράν» είπε ο Βρετανο-Ιρανός ηθοποιός Oμίντ Τζαλίλι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ των διαδηλωτών που θέλουν αλλαγή στο Ιράν και των Αμερικανών που ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού υπό κράτηση.

Μαχσά Αμινί: Διαδικτυακό κίνημα και στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι τα tweets συμπαράστασης από Ελληνίδες και Ελληνες για το κίνημα που έχουν αναπτύξει οι γυναίκες στο Ιράν και στις άλλες αραβικές χώρες για να πετάξουν την χιτζάμπ. «Ο κόσμος αλλάζει με αντίσταση και επανάσταση. Αυτές οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο. Μακάρι να τους μοιάσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά η stand up κωμικός, Χρύσα Κατσαρίνη, αναδημοσιεύοντας το βίντεο με τις γυναίκες που καίνε τις μαντίλες στους στη μέση του δρόμου και χορεύουν γύρω από την φωτιά.

Ιράν: Διακόπηκε το ίντερνετ μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις

Το Ιράν περιόρισε την πρόσβαση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το WhatsApp εν μέσω διαμαρτυριών για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί. Το All Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του Διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως έχουν σημειωθεί διακοπές του διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα ενώ ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης. Μάλιστα αν και το All Jazeera δεν το αναφέρει, δεν αποκλείεται εν μέρει το διαδικτυακό lockdown να μην οφείλεται σε κάποιο τεχνικό λάθος, αλλά σε απόφαση του αυταρχικού καθεστώτος, προκειμένου να περιορίσει με αυτό τον τρόπο τις εκδηλώσεις. Άλλωστε το διαδικτυακό lockdown δυστυχώς αποτελεί μία συνήθης τακτική, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ψηφιακός αυταρχισμός».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X