Διεθνή

Μετάλλαξη Όμικρον: Στη δίνη της οι παγκόσμιες αγορές

Μετάλλαξη Όμικρον: Στη δίνη της οι παγκόσμιες αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα «μαύρα σύννεφα» της αβεβαιότητας και του φόβου επέστρεψαν για τα καλά πάνω από τις αγορές, σβήνοντας ουσιαστικά την όποια πρόοδο είχε συντελεστεί ως τώρα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Και φυσικά όταν κυριαρχεί ο φόβος στους επενδυτικούς κύκλους, πυροδοτούνται άμεσα κινήσεις ρευστοποιήσεων στις αγορές και ειδικά από τη στιγμή που οι τελευταίες έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά, με ρεκόρ εισροών.

Ενδεικτικό είναι πως για το 2021, οι εισροές κεφαλαίων στις αγορές ομολόγων έχουν φτάσει τα 496 δισ. δολάρια, ενώ για τις αγορές μετοχών διαμορφώνονται στα 893 δισ. δολάρια που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με τη Bank of America.

Έτσι, η νέα μετάλλαξη από τη Ν. Αφρική αποτέλεσε και την αφορμή πιθανώς για την «πυρπόληση» μιας έντονης ανοδικής κίνησης των αγορών, χωρίς παράλληλα να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σήμα από την επιστημονική κοινότητα για τον κίνδυνο και την μεταδοτικότητά της.

Το βασικότερο ωστόσο ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο το νέο στέλεχος μπορεί να ξεπεράσει τα εμβόλια, καθώς φέρει ένα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη-ακίδα του.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό ντόμινο για τις αγορές και τις οικονομίες, αν και οι εταιρείες Pfizer/BioNtech έχουν επισημάνει πως μπορούν να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παρ’όλα αυτά, η νέα μετάλλαξη που ήρθε στο προσκήνιο, διαμορφώνει μια πιο δυσοίωνη μεγάλη εικόνα, ευρύτερα για την παγκόσμια κοινότητα και την οικονομία.

Και αυτό διότι πολλές κυβερνήσεις έχουν μετατοπιστεί περισσότερο προς μια προσέγγιση του «μαθαίνω να ζω με τον ιό» όπως επισημαίνει ο Neil Shearing επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, προδιαγράφοντας πιθανώς πως θα χρειαστεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα ούτως ώστε να υπάρξει μια πλήρης απεμπλοκή από τον Covid-19 και τις μεταλλάξεις.

Με τον κορονοϊό λοιπόν θα πρέπει να μάθουν να «ζουν» και οι αγορές. Όπως σχολιάζει ο οίκος Jefferies η είδηση της νέας μετάλλαξης από τη Ν. Αφρική φαίνεται να αποτελεί το σημείο καμπής για την αλλαγή της διάθεσης των επενδυτών προς τα risky assets κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου αναμένουν μια περαιτέρω εκτόνωση και μετακίνηση κεφαλαίων από τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία προς τα πιο ασφαλή, τη στιγμή μάλιστα που οι τοποθετήσεις στις παγκόσμιες αγορές μετοχών ήταν από τις «επιθετικότερες» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από τη μεριά του, ο Peter Chatwell επικεφαλής στρατηγικής της Mizuho International, αναφέρει σε εσωτερικό του σημείωμα πως εάν η μετάλλαξη δείξει όντως μια μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης σε μια πιο ήπια αύξηση του ΑΕΠ τόσο για το τέταρτο τρίμηνο όσο και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Το σημείο εκείνο που θα καθορίσει την επαναφορά ή μη των lockdown είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως συμπληρώνει ο ίδιος.

Ωστόσο ο David Durand, του Sun and Storm Investing διαφοροποιείται σε ένα βαθμό λέγοντας πως «η απάντηση σε αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος θα πρέπει να είναι η ίδια με την απάντηση που δίνεται σε οποιοδήποτε μεταλλαγμένο ιό. Για χρόνια κατασκευάζαμε νέα εμβόλια βασισμένα σε νέες μεταλλάξεις στη γρίπη. Δεν είναι διαφορετικό για τον Covid-19 και δεν αποτελεί πλέον απειλή με αυτή την έννοια. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γίνονταν αν τα Χρηματιστήρια αντιδρούσαν κάθε φορά που υπήρχε μια νέα μετάλλαξη της γρίπης που απαιτούσε νέο εμβόλιο;».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «δεν ξέρουμε καν αν θα χρειαστούμε ένα νέο εμβόλιο τη στιγμή που όλοι κάνουν απλά διάφορες εικασίες. Όλο αυτό λοιπόν, αποτελεί μια δικαιολογία και όχι έναν λόγο για να πουλήσει κάποιος. Αν θέλετε να πουλήσετε για έναν καλό λόγο…δεκτό. Αλλά αν αυτό είναι το μόνο που έχετε, μπορείτε επίσης να πάτε στο Λας Βέγκας και να βάλετε όλες τις οικονομίες της ζωής σας στο κόκκινο», σχολίασε ο Durand.

Στα των αγορών, ο πανικός που προκλήθηκε ήταν τόσο μεγάλος που η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 28 Οκτωβρίου του 2020 (και σε μισή μάλιστα συνεδρίαση). Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 2,53%, (905 μονάδες) στις 34.899 μονάδες, χάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και 1.000 μονάδες, με ιδιαίτερα έντονη μεταβλητότητα.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,27% (106,84 μονάδες) κλείνοντας στις 4.594 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε σχεδόν 353 μονάδες, ή 2,23% κλείνοντας στις 15.491 μονάδες. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτοξεύθηκε κατά 54,04% στις 28,62 μονάδες από τις 18,58 μονάδες που βρίσκονταν μια μέσα νωρίτερα. Παράλληλα, αυτή ήταν και η χειρότερη συνεδρίαση της Black Friday για τους βασικούς δείκτες, από το μακρινό 1950.

Ξεχώρισε, όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή της Moderna που εκτοξεύθηκε κατά 20,57% στα 329,63 δολάρια, της Pfizer κατά 6,11% στα 54 δολάρια, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές της Johnson & Johnson, της Merck και της AstraZeneca.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι αμερικανικές τράπεζες, με τη Goldman Sachs στο -2,45% και τα 389,39 δολάρια, την Bank of America στο -3,93% και τα 45,76 δολάρια, τη Citigroup στο 2,65% και τα 65,50 δολάρια και την Morgan Stanley στο -3,15% και τα 97,93 δολάρια.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι υψηλότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες, όπως η Tesla, η Apple, η Amazon, η Microsoft και το Facebook κατάφεραν να βγάλουν άμυνες συγκρατώντας το εύρος των απωλειών μέχρι το 3% (περίπτωση Apple).

Αντίστοιχα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφηκαν βαριές απώλειες με τον Stoxx 600 στο -3,67% στις 646,05 μονάδες. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του δείκτη εδώ και 17 μήνες, από τον Ιούνιο.

Υψηλές πιέσεις πέρασαν, και στην αγορά του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κλείνει με απώλειες 3,68% στις 7.041 μονάδες, ενώ κατά 4,22% διολίσθησε ο DAX στις 15.246 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 4,75% στις 6.739 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση κατά 4,59% στις 25.856 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη «βούλιαξε» κατά 5,03% στις 8.396 μονάδες.

«Μίνι κραχ» καταγράφηκε και στο Χρηματιστήριο με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο και αλλεπάλληλα χτυπήματα από margin calls. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης υπήρξε ένα ισχυρό πτωτικό gap, με τις τράπεζες να δέχονται τις υψηλότερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε βουτιά κατά 4,45% (40,04 μονάδες, με 3 δισ. ευρώ περίπου να γίνονται «καπνός» από την κεφαλαιοποίηση) στις 858,93 μονάδες με εκτόξευση του τζίρου στα 121,2 εκατ. ευρώ.

Βαριές απώλειες της τάξεως του 4,61% κατέγραψε ο FTSE 25 στις 2.058 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 6,41% στις 546,35 μονάδες.

Η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε πλέον ξεκάθαρα σε πτωτική, μετά τη βίαιη πυροδότηση ρευστοποιήσεων, με το Γενικό Δείκτη να διασπά τους δύο ΚΜΟ 200 στις 881 μονάδες και στις 867 μονάδες αλλάζοντας ευρύτερα και τη μεγάλη εικόνα της αγοράς. Πλέον μένει να φανεί αν οι πωλητές μπορούν να πιέσουν την αγορά μέχρι τις 830 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί τη Δευτέρα από το τι νεότερο θα υπάρξει στο σκέλος του νέου στελέχους. Για τον τραπεζικό δείκτη, ισχυρό sell off μπορεί να πυροδοτήσει η διάσπαση των 540 μονάδων, ενώ άμεσα αναζητείται αντίδραση και κίνηση προς τις 570 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο μετά το «ράλι» που έχει καταγράψει από τις αρχές του έτους φρέναρε απότομα, υποχωρώντας μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα των 70 δολαρίων. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Ιανουαρίου 2022 του αμερικανικού αργού WTI κατέγραψε «βουτιά» κατά 13,04% στα 68,17 δολάρια το βαρέλι με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών. Αντίστοιχα και το Brent βρέθηκε να καταγράφει ελεύθερη πτώση υποχωρώντας κατά 11,32% στα 72,91 δολάρια, ήτοι μια απώλεια 9,31 δολαρίων σε μια μόλις ημέρα.

Οι επενδυτές ως επί το πλείστον σε καταστάσεις υψηλής αβεβαιότητας και φόβου στρέφονται προς την ασφάλεια του χρυσού, που σε αυτή την περίσταση δεν ενισχύθηκε ιδιαιτέρως κλείνοντας με άνοδο 0,45% στα 1.792 δολάρια ανά ουγγιά. Η ήπια άνοδος στα συμβόλαια χρυσού, σηματοδοτούν πιθανώς και τη διατήρηση της ρευστότητας των επενδυτών και της μεγάλης risk off διάθεσης, εν αναμονή σημείων εισόδου στις αγορές μετοχών.

Στο χώρο των crypto, που ούτως η άλλως χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα, με τα χαρτοφυλάκια να διατηρούν με μέτρια ποσόστωση σε αυτά -ανάλογα πάντα της έκθεσης στο ρίσκο- καταγράφηκαν υψηλές πιέσεις και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το Bitcoin έσβησε περίπου 4.488 δολάρια, υποχωρώντας στα 54.425 δολάρια, ενώ το Ethereum δέχθηκε μεγαλύτερο πλήγμα, έχοντας υπεραποδώσει κιόλας το τελευταίο διάστημα, με απώλειες 9,53% στα 4.071 δολάρια. Σε ανάλογο μήκος κύματος και τα Litecoin, XPR και Monero με πτώση κοντά από 8,8% – 10,8%.

Στην αγορά ομολόγων υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να υποχωρεί στο 1,479% και το ισχυρό γερμανικό Bund να καταγράφει πτώση 2,98% στο -0,346%.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων κατέγραψε το γαλλικό 10ετές στο -19,7% φτάνοντας στο 0,026%, ενώ ηπιότερα κινήθηκαν τα ομόλογα τους ευρωπαϊκού νότου ενέχοντας και υψηλότερο ρίσκο. Συγκεκριμένα, το ιταλικό 10ετές σημείωσε πτώση κατά 0,31% στο 0,969% (131,6 μ,β το spread), και το ισπανικό υποχώρησε κατά 2,92% στο 0,415%. Παράλληλα, το ελληνικό 10ετές κατέγραψε πτώση κατά 1,23% στο 1,287% με το spread στις 163,4 μ.β. στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X