Διεθνή

ΝΑΤΟ: Τι πήρε η Τουρκία για να γίνουν μέλη Σουηδία και Φινλανδία

ΝΑΤΟ: Τι πήρε η Τουρκία για να γίνουν μέλη Σουηδία και Φινλανδία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τελικά η Τουρκία τα κατάφερε άλλη μία φορά και πήρε αυτό που ήθελε από το ΝΑΤΟ για να βάλει την υπογραφή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακάλεσε το βέτο που είχε θέσει πριν δύο περίπου μήνες. Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, η Άγκυρα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με πηγές του τουρκικού καθεστώτος να διαμηνύουν πως «η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε».

«Η Τουρκία εξασφάλισε “την πλήρη συνεργασία” της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες».

Όπως αναφέρεται, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς (εμπάργκο). Θα συγκροτήσουν επίσης έναν δομημένο μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, συμφωνήθηκαν τα εξής:

• Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

• Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

• Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των
παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

• Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

• Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

• Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

«Χάρη στην προοπτική και την αποφασιστική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το γεγονός ότι το “FETO είναι τρομοκρατική οργάνωση” μαζί με το PKK/YPG/PYD έχει δηλωθεί τόσο ξεκάθαρα σε μια διεθνή συμφωνία, ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα στη διεθνή διάσταση στον αγώνα της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν» δηλώνει η Άγκυρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ:

Ικανοποιημένος είναι και ο…συνήθης ύποπτος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X