Διεθνή

Οι πληγές του πρίγκιπα Χάρι και τα πλήγματα στη μοναρχία

Οι πληγές του πρίγκιπα Χάρι και τα πλήγματα στη μοναρχία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του πρίγκιπα Χάρι με τη βασιλική οικογένεια, ύστερα από τη δημοσίευση της αυτοβιογραφίας του υπό τον τίτλο “Spare”, δηλαδή εφεδρικός.

Στα απομνημονεύματά του, προχώρησε σε μια σειρά από συγκλονιστικούς ισχυρισμούς για τον αδελφό του, περιγράφοντας τον πρίγκιπα της Ουαλίας Γουίλιαμ, ως τον «αρχι-αντίπαλό» του (arch-nemesis), αλλά και για τον πατέρα του, βασιλιά Κάρολο, ο οποίος ανησυχούσε ότι θα «επισκιασθεί» από τη Χολυγουντιανή «δύναμη» της συζύγου του Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ.

Οι αφηγήσεις για την ψυχολογία του δούκα του Σάσεξ τείνουν να εστιάζουν στο τραύμα του να ακολουθήσει το φέρετρο της μητέρας του κατά μήκος του Mall το 1997.

Λιγότερη προσοχή δίνεται στην επίδραση των τραγικών λεπτομερειών του φρικτού γάμου των γονιών του, που προβλήθηκαν δημόσια όταν εκείνος πήγαινε σχολείο.

Οι σκανδαλώδεις τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρευσαν μεταξύ της Νταϊάνα και του εραστή της Τζέιμς Γκίλμπεϋ, αλλά και η σχέση του Καρόλου και της Καμίλα, αναμφίβολα μολύνουν τις πρώτες αναμνήσεις του Χάρι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian.

Οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις που ακολούθησαν με τον Jonathan Dimbleby και τον Martin Bashir, εν τω μεταξύ, του έδωσαν βαθιά ανησυχητικές γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση και την εξομολόγηση οικογενειακών μυστικών και ψεμάτων, αλλά και τη στάση του Τύπου απέναντι στο ζήτημα.

Τριάντα χρόνια αργότερα, φαίνεται πως ανακαλύπτουμε τις επιδράσεις αυτού του περίπλοκου τραύματος στον μικρότερο γιο του βασιλιά Καρόλου. Ενθαρρυμένος και από τη σύζυγό του, ο Χάρι φαίνεται να έχει κατακλυστεί από την αφήγηση της αλήθειας.

Τα αποσπάσματα που διέρρευσαν από το «Spare» και οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, υποδηλώνουν μια παθολογική όρεξη για «κάθαρση», συνεχίζει ο Guardian.

Πιο συγκλονιστικές κατά κάποιο τρόπο από τις αφηγήσεις του για τους αδελφικούς καβγάδες, είναι οι λεπτομέρειες της ζοφερής πρώτης σεξουαλικής του εμπειρίας, αλλά και της βίαιης και άστοχης  καταμέτρησης των ανθρώπων που αναφέρει ότι σκότωσε στο Αφγανιστάν.

Τα χρήματα δεν μοιάζουν να εξηγούν τα κίνητρά του. Αυτό που φαίνεται, είναι η καθαρτική συγκίνηση μέσω της εξομολόγησηςμετά από μια ζωή επιβεβλημένης μυστικότητας και επιφυλακτικότητας.

Παρά τις άμεσες αρνήσεις του, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σε αυτό δεν επιδιώκει, συνειδητά ή με άλλο τρόπο, να επιφέρει ένα δυνατό «χτύπημα» τον θεσμό στον οποίο γεννήθηκε.

Όταν αυτός και η Δούκισσα του Σάσεξ αποφάσισαν για πρώτη φορά να απομακρυνθούν από τα βασιλικά καθήκοντα και να ξεκινήσουν μια διαφορετική ζωή για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους στην Καλιφόρνια, δυσκολεύτηκαν να τονίσουν τη συνεχή αφοσίωση και πίστη τους στη βασίλισσα και ως εκ τούτου, στην ίδια τη συνταγματική μοναρχία.

Αυτά τα συναισθήματα δεν εμφανίζονται πλέον ως μέρος της αφήγησης. Ο πρίγκιπας έχει κάνει τις κινήσεις να εκφράσει την επιθυμία να ξαναχτίσει μια σχέση με τον πατέρα και τον αδερφό του, αλλά δεν υπάρχει, ξεκάθαρα, κανένας σεβασμός στους ρόλους τους ως βασιλιάς και κληρονόμος.

Όταν αναφέρει ότι «πολλά μπορούν να συμβούν» από τώρα μέχρι τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ τον Μάιο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι έχει παραπλανηθεί αρκετά, ώστε να πιστεύει ότι πολλά από αυτά θα είναι θετικά.

Μπορεί άραγε η μοναρχία, που δεν έχει καλές σχέσεις με τη διαφάνεια, να επιβιώσει από αυτή την επίθεση εκ των έσω;

Χωρίς αμφιβολία, ο Χάρι και η Μέγκαν φαντάζονται ότι συνεχίζουν την αποστολή της Νταϊάνα, να ρίξει «φως» στον «δυσλειτουργικό» θεσμό, αλλά το παράδειγμά της πρέπει να τους ενημερώσει ότι πρόκειται για μια άνιση σύγκρουση, που πιθανότατα θα κρατήσει μια ζωή.

Αυτή η εβδομάδα θα φέρει στη δημοσιότητα περαιτέρω ισχυρισμούς και αποκαλύψεις. Ωστόσο, η σκηνή από τα απομνημονεύματα του Χάρι που θα έκανε την εναρκτήρια πράξη ενός σαιξπηρικού δράματος – ή ενός μελλοντικού επεισοδίου του The Crown – έχει ήδη δημιουργηθεί.

Είναι εκείνη η στιγμή, στο ξύπνημα του ίδιου του πατέρα του, όταν ο Κάρολος φέρεται να αναγκάστηκε να μπει ανάμεσα στους αντιμαχόμενους γιους τουμε μια απελπισμένη έκκληση: «Σας παρακαλώ παιδιά, μην μετατρέψετε τα τελευταία μου χρόνια σε δυστυχία». Έτσι, καταλήγει ο Guardian, ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, αυτή η γραμμή μοιάζει ήδη με τον επιτάφιο της βασιλείας του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X