Διεθνή

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι προτάσεις της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις πυλώνες κινούνται οι παρεμβάσεις που προωθούν οι Βρυξέλλες για το φυσικό αέριο στον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτίσει με σκοπό τον περιορισμό των τιμών του καυσίμου, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στους ηγέτες των κρατών η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την επαναδιαπραγμάτευση με τους διεθνείς προμηθευτές της ΕΕ με αέριο, για την εφαρμογή μίας γκάμας ανώτατων τιμών στις εισαγωγές καυσίμου (τόσο αγωγού όσο και LNG). H επαναδιαπραγμάτευση θα πλαισιωθεί από την ενίσχυση του ρόλου της πλατφόρμας κοινών προμηθειών αερίου, ώστε τα ευρωπαϊκά κράτη να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές, χωρίς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τη διασφάλιση ποσοτήτων. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, στην επιστολή προτείνεται η θέσπιση Κανονισμού για την υποχρεωτική συμμετοχή των κρατών μελών και της βιομηχανίας στην πλατφόρμα.

Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού δείκτη τιμών, ο οποίος θα αντικαταστήσει το TTF. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για τη δημιουργία αυτού του συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, ο οποίος θα αποτυπώνει καλύτερα τα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης αερίου.

«Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξετάσουμε τον περιορισμό των τιμών που συναρτώνται με το TTF, με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζεται η προμήθεια αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη, και ο οποίος θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνει για αέριο σε οποιοδήποτε κόστος», σημειώνεται στην επιστολή, «δείχνοντας» ότι η Κομισιόν είναι πλέον ανοικτή για την εφαρμογή πλαφόν στις εισαγωγές καυσίμου, έστω και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην επίδραση που έχουν οι διακυμάνσεις των τιμών φυσικού αερίου στη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Για αυτό τον λόγο, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την εφαρμογή ενός πρόσκαιρου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή», επισημαίνεται στην επιστολή. Όπως συμπληρώνει η Πρόεδρος της Κομισιόν, με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι να καθορισθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X