Διεθνή

Οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία θα προκαλέσουν νέα κύματα προσφύγων

Οι σεισμοί σε Τουρκία και Συρία θα προκαλέσουν νέα κύματα προσφύγων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα αναμένονται από τις περιοχές όπου ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου και οι άλλοι που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν όπως έδειξε ο χθεσινός,  άφησαν εκατομμύρια άστεγους ανθρώπους.  Τα μεταναστευτικά κύματα αναμένονται σύμφωνα με τους ειδικούς να εκδηλωθούν είτε στο άμεσο, είτε στο απώτερο μέλλον και ασφαλώς θα επηρεάσουν την Ελλάδα, παρότι οι προσφυγικές ροές θα κατευθύνονται κυρίως προς την Ευρώπη.

Τα εκατομμύρια των αστέγων, οι καταστροφές σε τουλάχιστον 10 επαρχίες στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, οι ανυπολόγιστες ζημιές και απώλειες στα βορειοδυτικά της Συρίας και το αβέβαιο μέλλον σε σχέση με το πότε θα μπορούσαν να επανέλθουν στη «ζωή» οι περιοχές αυτές, συνθέτουν ένα δυστοπικό σκηνικό και προμηνύουν νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, με «νούμερο ένα» υποψήφιο μεταβατικό σταθμό τη χώρα μας.

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει εγκαίρως μέτρα και όχι η Ελλάδα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα δεχτεί για ακόμα μία φορά ασύμμετρη και δυσανάλογη πίεση. Και σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε για ακόμα μία φορά τη γραφειοκρατία, που καθυστερεί τις αποφάσεις της Ε.Ε., σε βάρος της χώρας μας που στο μεταξύ μπορεί ήδη να αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις»

prosfiges tourkia2

«Αίνιγμα» η στάση Ερντογάν

«Αίνιγμα» είναι η στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν δηλαδή θα επιχειρήσει να «εργαλειοποιήσει» τις μεταναστευτικές ροές –λόγω σεισμού- ή όχι.

Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται οικονομικές ενισχύσεις στους σεισμόπληκτους και γρήγορη ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν, εντούτοις, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει άμεσα.

Η Άγκυρα, παρά τις ενισχύσεις που αναμένει από τρίτες χώρες, δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να διαθέτει τους πόρους για να ξαναφτιάξει από το μηδέν τις κατοικίες και τις δομές που διαλύθηκαν στη ανατολική και νότια πλευρά της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε, είχαν μετακινηθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, μέσα σε συνθήκες ανέχειας, υποσιτισμού και κακής προσωπικής υγιεινής.

Οι επιπτώσεις από τον διπλό φονικό σεισμό δεν έχουν αρχίσει ακόμα να φαίνονται στη χώρα μας «επί του πεδίου». Κρίσιμοι μήνες, κατά τους οποίους θα φανούν τα αποτελέσματα, εκτιμάται ότι θα είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι «η στάθμη του νερού χαμηλώνει στον Έβρο διευκολύνοντας τα περάσματα, ενώ στο Αιγαίο ο καλός καιρός ανοίγει την όρεξη των δουλεμπόρων. Επίσης τους επόμενους μήνες θα έχει ‘παγιωθεί’ η κακή κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές και παράλληλα θα έχουν δημιουργηθεί τα δίκτυα που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τους σεισμόπληκτους για να κερδίσουν, υποσχόμενα ότι θα τους μεταφέρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

Και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία, εκεί όπου στα βορειοδυτικά πληθαίνουν οι φωνές ότι η πρόσβαση σε τροφή και καθαρό νερό γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X