Διεθνή

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Ναουάφ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ – Ποιος τον διαδέχεται

Πέθανε ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Ναουάφ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ – Ποιος τον διαδέχεται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Ναουάφ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ. Ο θάνατός του ήρθε μόλις τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα του Κόλπου.

Τα αίτια του θανάτου του εμίρη Ναουάφ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο τον προηγούμενο μήνα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. Ο λόγος νοσηλείας του ήταν ένα επείγον πρόβλημα υγείας, όπως ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Εμίρης γίνεται τώρα ο 83χρονος πρίγκιπας διάδοχος σεΐχης Μεσάλ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ. Ο τελευταίος είναι ο de facto ηγέτης του Κουβέιτ από το 2021, όταν ο εμίρης παρέδωσε τα περισσότερα καθήκοντά του.

Ποιος ήταν ο εμίρης του Κουβέιτ Ναουάφ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ

Ο Ναουάφ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ έγινε εμίρης τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά τον θάνατο του αδελφού του, του σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος κυβέρνησε για περισσότερο από μια δεκαετία και διαμόρφωσε την εξωτερική πολιτική του κράτους για περισσότερα από 50 χρόνια.

 

Ο σεΐχης Ναουάφ θεωρήθηκε από τους διπλωμάτες που οικοδόμησε τη συναίνεση, παρόλο που η βασιλεία του σημαδεύτηκε από μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλεγμένου κοινοβουλίου, η οποία είχε εμποδίσει βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος του Κόλπου.

Το Κουβέιτ, που έχει τα έβδομα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ και βρίσκεται απέναντι από το Ιράν στον Κόλπο. Από τότε που ανέλαβε το 2020, ο σεΐχης διατήρησε μια εξωτερική πολιτική που εξισορροπούσε τους δεσμούς με τους εν λόγω γείτονες, ενώ στο εσωτερικό σχηματίστηκαν οκτώ κυβερνήσεις υπό την εξουσία του.

 

Σύμφωνα με το σύνταγμα του Κουβέιτ, ο πρίγκιπας διάδοχος γίνεται αυτομάτως εμίρης, αλλά αναλαμβάνει την εξουσία μόνο αφού ορκιστεί στο κοινοβούλιο. Ο νέος εμίρης έχει στη διάθεσή του έως και ένα χρόνο για να ορίσει διάδοχο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X