Διεθνή

Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν -Βγήκαν στους δρόμους τα τανκς

Πέθανε ο σουλτάνος του Ομάν -Βγήκαν στους δρόμους τα τανκς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα το βασιλικό παλάτι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να αναφέρεται η αιτία θανάτου του.

Το σουλτανάτο του Ομάν πενθεί το θάνατο του ηγέτη του Καμπούς Μπιν Σαΐντ που λατρεύονταν σαν θεός από τα 4,6 εκ. υπηκοόους του.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Ο Καμπούς ήταν ασθενής για χρόνια και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταβεί για μία εβδομάδα στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία.

Δεν είχε παιδιά και δεν όρισε δημοσίως διάδοχό του.

Ένα διάταγμα του 1996 προβλέπει πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός.

Αν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών θα θέσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε μια σφραγισμένη επιστολή.

Εικόνα

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε το συμβούλιο της βασιλικής οικογένειας να συνεδριάσει για να επιλέξει νέο ηγεμόνα.

Στο σουλτανάτο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ενώ λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου του στην πρωτεύουσα Μουσκάτ αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις αναπτύχθηκαν ισχυρές δυνάμεις του στρατού του και τις αστυνομίας ενώ θέσεις σε καίρια σημεία πήραν τεθωρακισμένα και βαριά οπλισμένοι στρατιώτες.

Αβεβαιότητα για τον διάδοχο

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τον διάδοχο του μονάρχη. Το υψηλό στρατιωτικό συμβούλιο του Ομάν πήρε την κατάσταση στα χέρια του όχι μόνο για τα ζητήματα της τάξης και της ασφάλειας αλλά ζήτησε απόψε από τη βασιλική οικογένεια να συναντηθεί για να διορίσει τον επόμενο κυβερνήτη της χώρας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Εάν η κυρίαρχη οικογένεια δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία εντός τριών ημερών, το καταστατικό του 1996 προβλέπει πως την διοίκηση της χώρας θα αναλάβει μια επιτροπή στρατιωτικών ηγετών, αξιωματούχων της δικαστικής εξουσίας οι οποίοι θα κληθούν να ορίσουν τον νέο Σουλτάνο.

Εξόρισε τον πατέρα του

Το 1970 ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ εξόρισε τον πατέρα του, Σαΐντ Μπιν Ταϊμούρ, ο οποίος πέθανε αργότερα στο Λονδίνο, και παρέμενε  από τότε ηγεμόνας σουλτάνος του Ομάν. Με την ανάληψη της εξουσίας ο νέος σουλτάνος αντιμετώπισε συνεχείς ανταρσίες σε μία χώρα που μαστιζόταν από επιδημίες, αναλφαβητισμό και φτώχεια. Για πολλά χρόνια υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση με την Υεμένη.

Παντρεύτηκε την ξαδέλφη του

Ο Καμπούς Μπιν Σαΐντ γεννήθηκε 18 Νοεμβρίου 1940. Ήταν παντρεμένος, από το 1976, με την ξαδέλφη του, Καμίλα, και δεν απέκτησαν παιδιά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης, σε αναγνώριση των προσπαθειών του να φέρει σε προσέγγιση τους Αμερικανούς με τους Άραβες. Η μορφή του αποτυπώθηκε στα χαρτονομίσματα της χώρας και η ημερομηνία γέννησής του (18 Νοεμβρίου) είναι εθνική εορτή στο Ομάν. Έκτισε το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, όπου στις 4 Μαΐου 2001 έπειτα από εργασίες 4 ετών, προσευχήθηκε ο ίδιος στο μεγαλύτερο χαλί στον κόσμο

Το πρώτο Σύνταγμα

Το 1996 ο σουλτάνος Καμπούς παρουσίασε στο λαό του Ομάν το πρώτο γραπτό σύνταγμα. Η πιο βασική πρόβλεψη ήταν η θεσμοθέτηση κανόνων για τη διαδοχή του σουλτάνου. Το Ομάν κατέχει μία στρατηγική θέση στα στενά του Ορμούζ στην είσοδο του Περσικού Κόλπου και σε μικρή απόσταση από το Ιράν. Το σουλτανάτο διατήρησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράκ κατά τον Πόλεμο του Κόλπου, ενώ παρείχε παράλληλα υποστήριξη στα Ηνωμένα Έθνη και τις συμμαχικές επιχειρήσεις, διατηρώντας μία ισορροπία ανάμεσα στο θρησκευτικό και πολιτικό ισλαμισμό της ευρύτερης περιοχής.

Κρατούσε τις ισορροπίες

Το 2000, εξέλεξε το πρώτο κοινοβούλιο με τη συμμετοχή και δύο γυναικών, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο που διόρισε ο σουλτάνος περιλαμβάνονται πέντε γυναίκες. Το εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Αλ Σαίντ έχει στηρίξει την εξωστρέφεια της χώρας και έχει διατηρήσει μία μακρόχρονη πολιτική και στρατιωτική ισορροπία τόσο με τα Αραβικά κράτη όσο και με τη Δύση. Η μετριοπαθής και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική του σουλτανάτου έχει την αναγνώριση όλων των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Δείτε ακόμη:

Θεόδωρος Νιτσιάκος: Σκοτώθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X