Διεθνή

Πλούσιο παρασκήνιο για Ντράγκι στην Κομισιόν και Φον Ντερ Λάιεν στο ΝΑΤΟ – Το σχέδιο Μακρόν

Πλούσιο παρασκήνιο για Ντράγκι στην Κομισιόν και Φον Ντερ Λάιεν στο ΝΑΤΟ – Το σχέδιο Μακρόν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

La Repubblica, αποκαλύπτει ένα σκληρό παρασκήνιο που ενδέχεται να φέρει στην ηγεσία της Κομισιόν τον… αγαπημένο τεχνοκράτη της Ευρώπης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να επιθυμεί αλλαγή φρουράς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εφημερίδα να υπενθυμίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν εκείνος που, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ, πρότεινε πριν από πέντε χρόνια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τώρα φαίνεται να επιθυμεί να παίξει τον ίδιο ρόλο και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η La Repubblica, ο Γάλλος πρόεδρος έχει ξεκινήσει ήδη άτυπες επαφές με τον Γερμανό καγκελάριο για να προωθήσει τον Μάριο Ντράγκι στη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Ο Μακρόν, εξάλλου, έχει στενή σχέση με τον Μάριο Ντράγκι, με την εφημερίδα να υπενθυμίζει τις δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας Quirinale ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία: Επειδή ήταν εκείνος, επειδή ήμουν εγώ.

Ο παράγοντας Σολτς

Παρά τις πρώτες, αναγνωριστικές επαφές, ο Γερμανός καγκελάριος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα, καθώς, μπορεί η φον ντερ Λάιεν να μην ανήκει στη δική του πολιτική ομάδα, όμως καλείται να δεχθεί την αντικατάσταση μιας συμπατριώτισσάς του.
Η  La Repubblica επισημαίνει ότι το Βερολίνο θα μπορούσε να συνταχθεί πίσω από τη γαλλική γραμμή με το «τυράκι» της ηγεσίας του ΝΑΤΟ. Να μεταφερθεί δηλαδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Συμμαχία, για την οποία μέχρι στιγμής προέβαλε ως φαβορί ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα του δεν χάνει έδαφος και παραμένει στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σκακιέρας. Παράλληλα, θα μπορούσε να δώσει και άλλη ώθηση στον Σολτς, ο οποίος θα μπορούσε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των Πρασίνων και να τους βρει έναν ρόλο στην μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, είναι αν η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προτίθεται να δώσει την συγκατάθεσή της. «Η ίδια θα επιθυμούσε ως νέο επίτροπο τον νυν Ιταλό υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ραφαέλε Φίτο. Μπορεί όμως να πει «όχι» στον Ντράγκι και να προκαλέσει τόσο μεγάλη ρήξη με την Γαλλία, την Γερμανία, και με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη; Από την στιγμή μάλιστα που το όλο σχέδιο φέρεται να έχει λάβει και την έγκριση του Λευκού Οίκου;» διερωτάται, τέλος, η La Repubblica.

Μπορεί η Μελόνι να πει «όχι»;

Ένα βασικό ερώτημα που θέτει η ιταλική εφημερίδα είναι το κατά πόσο είναι πιθανό να εκλεγεί ένας Ιταλός στην ηγεσία της Κομισιόν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρώμης.
Η κυβέρνηση Μελόνι φέρεται να έχει ως εκλεκτό για να μπει στην ηγετική ομάδα της Ε.Ε. τον υπουργό κοινωνικής πολιτικής, Ραφαέλε Φίτο. Μπορεί όμως να πει όχι στην Ντράγκι και να δημιουργήσει μια μεγάλη κρίση ανάμεσα στην Γαλλία και την Γερμανία;

Το σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλωστε φέρεται να έχει και ένα πρώτο πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο και τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ενημερώσει ήδη τον Γάλλο πρόεδρο.

Από την άλλη πλευρά η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ηγέτιδα των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας θα βρεθεί να έχει ισχυρή θέση μέσα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που η ακροδεξιά ανεβαίνει σημαντικά σε όλη την Ευρώπη και ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάντασμα της Μαρίν Λε Πεν.

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Ντράγκι;

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ιταλός τεχνοκράτης προς το παρόν φέρεται να μην δηλώνει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα για αυτόν τον ρόλο, παρότι η ηγεσία της Κομισιόν θα δώσει τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη την πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε μια από τις τελευταίες παρεμβάσεις του, μετά από μια περίοδο σιωπής, ο Ντράγκι σημείωσε «είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και ελπίζουμε οι θεμελιώδεις αρχές που μας έφεραν κοντά να μας κρατήσουν κοντά».

Η υποψηφιότητα του Ντράγκι, τέλος, θα απαιτούσε και έναν μεγάλο μετασχηματισμό στις σχέσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών. Ο Μάριο Ντράγκι είναι τεχνοκράτης. Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι θα πρέπει να μοιράσουν τα καθήκοντα εντός της Κομισιόν. Όμως ποιος θα έχει το πάνω χέρι μένει να απαντηθεί…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X