Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σενάρια χρεοκοπίας για τη Ρωσία ανάλογα με αν και πώς θα πληρώσει σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σενάρια χρεοκοπίας για τη Ρωσία ανάλογα με αν και πώς θα πληρώσει σήμερα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η τακτική πληρωμή των τόκων από ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και γενικά όλους τους μηχανισμούς δανεισμού του Δημοσίου από τις αγορές, είναι αυτή που καθορίζει το αν μια χώρα θεωρείται αξιόχρεη ή χρεοκοπημένη. Και η Ρωσία σήμερα Τετάρτη είναι υποχρεωμένη να πληρώσει τους πρώτους τέτοιους τόκους, μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το ποσό που πρέπει να πληρώσει φτάνει τα 117 εκατ. δολάρια και η πληρωμή πρέπει να γίνει στο νόμισμα το οποίο προβλέπουν οι σχετικές συναλλαγές, δηλαδή δολάρια των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχουν ακόμη 615 εκατ. δολάρια να καταβληθούν. Με το ρούβλι να έχει καταρρεύσει στις διεθνείς ισοτιμίες του και το τραπεζικό σύστημα να έχει πληγεί σοβαρά από τις κυρώσεις της Δύσης, πολιτικοί και αναλυτές περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επιλογή του Κρεμλίνου, ώστε στη συνέχεια να προσπαθήσουν να την ερμηνεύσουν.

  • πληρωμή των τόκων κανονικά σε δολάρια, με χρήση αποθεματικών που πιθανώς η Μόσχα έχει προστατεύσει ακριβώς για τον λόγο αυτό
  • πληρωμή των τόκων σε ρούβλια αντί των κανονικά προβλεπόμενων νομισμάτων. Παρά τις δηλώσεις πολιτικών και αναλυτών στη Δύση ότι αυτό θα σημαίνει χρεοκοπία του ρωσικού Δημοσίου, Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία έχει αυτό το δικαίωμα από την στιγμή που είναι οι κυρώσεις αυτές που εμποδίζουν τις συναλλαγές σε δολάρια.
  • μη πληρωμή των τόκων, κάτι που θα σημαίνει χρεοκοπία του ρωσικού Δημοσίου

Σε περίπτωση μη επίσημα αναγνωρισμένης ή και καθόλου πληρωμής, υπάρχει περίοδος χάριτος 30 ημερολογιακών ημερών, στην οποία ένα κράτος μπορεί ακόμη να καλύψει τις υποχρεώσεις του χωρίς να κηρυχθεί χρεοκοπημένο. Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά ότι η Μόσχα διαθέτει ένα χρονικό περιθώριο ως τα μέσα Απριλίου.

Οι κυρώσεις ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων χωρών έχουν οδηγήσει στο πάγωμα άνω των μισών αποθεματικών της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Καθώς ωστόσο αυτά φτάνουν τα 300 δισ. δολάρια, η κάλυψη των 117 εκατ. δολαρίων σε τόκους σήμερα θεωρείται εφικτή, εφόσον αυτό επιλέξει το Κρεμλίνο, ακόμη και των υπόλοιπων 615 εκατ. δολαρίων στη συνέχεια του Μαρτίου.

Από την άλλη, με το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας σε συνάλλαγμα να φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, μία χρεοκοπία του δημοσίου θα προκαλούσε αντίστοιχο κύμα χρεοκοπιών σε σειρά επιχειρήσεων και φορέων εντός Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε ως προς το εξωτερικό της χρέος, ήταν το 1917 όταν οι μπολσεβίκοι δεν αναγνώρισαν τα προηγούμενα χρέη του Τσάρου.

Σημειώνεται ότι ήδη οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν αφήσει «παράθυρα» στις κυρώσεις ώστε να πληρωθούν κανονικά σε δολάρια οι ρωσικές οφειλές.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να χτίσει αναχώματα στους κινδύνους από τον διεθνή δανεισμό, με συσσώρευση ξένου συναλλάγματος και μεγάλων αποθεματικών σε χρυσό. Σήμερα το δημόσιο χρέος φτάνει το 13% του ΑΕΠ και από το εξωτερικό χρέος των 150 δισ. δολαρίων μόνο 45% είναι στα χέρια του Δημοσίου, ενώ ένα άλλο μεγάλο τμήμα αφορά τους ενεργειακούς κολοσσούς πετρελαίου και αερίου με τον τεράστιο τζίρο των εξαγωγών τους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X