Διεθνή

Προκλητικό δημοσίευμα του BBC: Σλαβομακεδόνες ή μειονότητα της Ελλάδας

Προκλητικό δημοσίευμα του BBC: Σλαβομακεδόνες ή μειονότητα της Ελλάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άρθρο του BBC υπό τον τίτλο «Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Σλάβοι-Μακεδόνες»,αναφέρει προκλητικά ότι:

«Η επικύρωση της συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας» λέγοντας και επισημαίνοντας «και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της΄μακεδονικής μειονότητας΄ για δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρόνη (δημοσιογράφος). Θα αλλάξει κάτι τώρα;»

Στη συνέχεια, το BBC αναφέρει τις δηλώσεις ενός δικηγόρου, που δηλώνει Μακεδόνας και Έλληνας:

«Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και, κατά περιόδους υπέστησαν διώξεις. Κι΄ αυτό επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν» και προσθέτει:

«Η άρνηση -να μιλήσουν για την ταυτότητά τους- ήταν ο λόγος για τη μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει.

«Η διαμάχη επιλύθηκε με την ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο[…] Όταν ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην ύπαρξη ‘Σλαβομακεδόνων’ στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού».

Ενώ σημειώνεται σε άλλο σημείο του άρθρου:

«Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. Κι΄ αυτό παρότι μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας».

Σχολιάζοντας, ο συντάκτης του άρθρου:

«Η “μακεδονική” γλώσσα δεν έχει απαγορευτεί επισήμως στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, αλλά ο φόβος παραμένει […]. Η γλώσσα αργοπεθαίνει. Χρόνια καταπίεσης την περιόρισαν σε εσωτερικούς χώρους ».

Και συμπληρώνει:

«Η επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας” είναι σημαντική πολιτικής πρόοδος».

Καταλήγοντας το δημοσίευμα, μιλά για τις εκλογές και την δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας που επέστρεψε στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία.

«Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από το σκοτάδι μπορεί να μην έφτασε ακόμα» σημειώνει.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Καμμένος: Tα Σκόπια είναι υπόθεση 20 λεπτών (vid)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X