Διεθνή

Ρωσία: Στην αντεπίθεση μετά την απέλαση διπλωματών από την Τσεχία

Ρωσία: Στην αντεπίθεση μετά την απέλαση διπλωματών από την Τσεχία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Τσεχία, καθώς η Πράγα απέλασε το Σάββατο 18 Ρώσους διπλωμάτες ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Κυριακή πως θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Τσεχικής Δημοκρατίας ενώ χαρακτηρίζει «αβάσιμους και ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς της Πράγας.

Αναλυτικότερα, ο Τσέχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την χώρα, με την Πράγα να σημειώνει πως έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

«Υπάρχει βάσιμη υποψία την ανάμειξη των διπλωματών στην Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βρμπετίσε το 2014. Η Τσεχία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και πρέπει απαντάμε να σε τέτοια στοιχεία με τον ανάλογο τρόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρεϊ Μπάμπις. Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Παράλληλα, η Αστυνομία της χώρας έδωσε επίσης την ταυτότητα δύο Ρώσων υπηκόων, ύποπτων και για την δηλητηρίαση του Sergei Skripal στην Βρετανία, το 2018 που είχαν επισκεφτεί την περιοχή της έκρηξης στις αποθήκες πυρομαχικών εκείνο το διάστημα. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

«Λυπάμαι πολύ που οι σχέσεις Τσεχίας – Ρωσίας κλονίζονται έτσι. Αλλά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η Τσεχία πρέπει να αντιδράσει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Γιαν Χαματσεκ, ωστόσο, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι ανακριτές θεωρούν πως η έκρηξη στην αποθήκη είχε στόχο ένα φορτίο με όπλα που επρόκειτο να μεταφερθεί από την αποθήκη και να σημειωθεί η έκρηξη μετά την μεταφορά των όπλων, πιθανόν στη Βουλγαρία.

Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: Αβάσιμες και παράλογες οι αιτιάσεις της Τσεχίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι αιτιάσεις της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της και δεσμεύτηκε η Μόσχα να απαντήσει σκληρά.

«Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μια σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη», συνεχίζει η ανακοίνωση κατηγορώντας την Πράγα ότι «πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», σημείωσε του ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ενταση ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ – Πυρά κατά Μοσχας και από Γαλλία – Γερμανία

Η κρίση με την Τσεχία δεν είναι παρά ένα ακόμα μέτωπο για την Μόσχα που είναι ήδη σε διπλωματικό «πόλεμο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες με ανταλλαγή κυρώσεων και απελάσεων και φόντο την κρίση στα σύνορα με την Ουκρανία. Μετά τις συζητήσεις του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε στην εκπομπή «Face The Nation» του CBS. Είπε πως οι Αμερικανικές κυρώσεις στην Ρωσία δεν έπρεπε να είχαν έρθει πριν από έναν διάλογο με την Μόσχα.

«Θα επιβάλετε κυρώσεις στην Μόσχα εάν εισβάλει στην Ουκρανία; Όταν δεν συμμορφωθούν και μετά από μια απαράδεκτη συμπεριφορά, όντως πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο πλευρό της Ουκρανίας και η Γερμανία. Η Υπουργός Άμυνας Καρενμπάουερ χαρακτήρισε την Ρωσία απειλή για την Ευρώπη. «Η Ρωσία απειλεί άμεσα την ασφάλεια της Ευρώπης. Τα όπλα και η διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας μέσα στη μέση της Ευρώπης εγείρουν αληθινές απειλές», σημείωσε η Ανεγκρετ Κάρενμπάουερ.

Με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στην κρίση ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, Φινλανδία Αυστρία και Ελβετία προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X