Διεθνή

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πολύ μεγάλος φόβος για χολέρα και φυματίωση

Σεισμός Τουρκία-Συρία: Πολύ μεγάλος φόβος για χολέρα και φυματίωση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος για χολέρα και άλλες ασθένειες στην περιοχές που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.Ηδη  χρόνος στη γειτονική χώρα κυλά πλέον αντίστροφα, με τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας να πέφτουν, πλέον, στους επιζώντες, καθώς είναι αυτοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέρα από την κακουχία και το κρύο, την έλλειψη τροφής και νερών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα φέρουν νέο κύμα επιδημιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», Νικήτα Κανάκη, όταν τελειώνουν οι διασώσεις, υπάρχουν περισσότερα από 50.000 πτώματα κάτω από τα ερείπια. «Είναι ένας άμεσος κίνδυνος επιδημίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και υπάρχουν μολύνσεις. Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ.

«Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης βλέπουμε σε τέτοιους πληθυσμούς. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι μία πιθανή εξάπλωση μιας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μία μεγάλη επιδημία χολέρας», συμπληρώνει ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Κι όλα αυτά ενώ νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και γιατροί έχουν χαθεί κάτω από τα συντρίμμια. Η αντιμετώπιση των τραυματιών είναι ήδη Γολγοθάς, ενώ υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Η εμφάνιση διάφορων λοιμώξεων θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. «Θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η χολέρα. Για παράδειγμα στον σεισμό του 1999 στην Τουρκία είχαμε μια πολύ μεγάλη επιδημία ηπατίτιδας. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαμε αναπνευστικές λοιμώξεις οι οποίες ήταν πάρα πολύ σοβαρές και μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε μια εποχή post Covid», συμπληρώνει ο κ. Κανάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X