Διεθνή

Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκε γυναίκα για διακίνηση ναρκωτικών – Η πρώτη μετά από δύο δεκαετίες

Σιγκαπούρη: Εκτελέστηκε γυναίκα για διακίνηση ναρκωτικών – Η πρώτη μετά από δύο δεκαετίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Σιγκαπούρη εκτέλεσε έναν πολίτη του νησιού την Παρασκευή για διακίνηση περίπου 30 γραμμαρίων ηρωίνης, την πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε σε σχεδόν δύο δεκαετίες, εν μέσω νέας αύξησης των εκτελέσεων που σχετίζονται με ναρκωτικά στην πόλη-κράτος.

Η Saridewi Djamani, μια 45χρονη υπήκοος Σιγκαπούρης, εκτελέστηκε αυτή την Παρασκευή, αφού καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 2018, επιβεβαίωσε σήμερα σε δήλωσή του το Γραφείο Ναρκωτικών της Σιγκαπούρης (CNB).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Transformative Justice Collective (TJC), αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2004 και το τέταρτο άτομο που στάλθηκε στην αγχόνη μέχρι στιγμής φέτος, σε όλες τις περιπτώσεις για εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών.

Το μικρό έθνος, μια από τις χώρες με τους πιο δρακόντεους νόμους για τα ναρκωτικά στον κόσμο, έχει προχωρήσει σε εκτελέσεις πρόσφατα: Tην Τετάρτη ένας 56χρονος άνδρας, επίσης από την ασιατική πόλη-κράτος, κρεμάστηκε για διακίνηση περίπου 50 γραμμαρίων ηρωίνης, και η TJC ανέφερε την Πέμπτη άλλη μια εκτέλεση προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου.

Συνολικά, το νησί έχει εκτελέσει τέσσερις κρατούμενους από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ΜΚΟ, και 15 από τον Μάρτιο του 2022.

Το CNB πρόσθεσε στη σημερινή δήλωση ότι το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης απέρριψε την προσφυγή των δικηγόρων της Saridewi στις 6 Οκτωβρίου πέρυσι και ότι η διαδικασία πληρούσε τις νομικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το TFJ, ήταν μία από τις δύο γυναίκες που παρέμειναν στην θανατοποιία της Σιγκαπούρης και η πρώτη που εκτελέστηκε μετά τον κομμωτή Yen May Woen το 2004, επίσης για αδικήματα ναρκωτικών.

Η πρώτη εκτέλεση του έτους, τον Απρίλιο, προκάλεσε επικρίσεις, ιδίως επειδή επρόκειτο για απόπειρα διακίνησης μαριχουάνας -η κατανάλωση της οποίας είναι νόμιμη σε γειτονικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη- και αμφιβολίες για τη δικαστική διαδικασία, αφού ο εκτελεσμένος και το περιβάλλον του ισχυρίστηκαν ότι δεν θα είχε δει ή αγγίξει ποτέ το ναρκωτικό.

Ο ΟΗΕ ζήτησε ανεπιτυχώς τη Σιγκαπούρη να σταματήσει την εκτέλεση.

Το ευημερούν έθνος, με ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη, σχεδιάζει τη θανατική ποινή για τουλάχιστον 500 γραμμάρια διακίνησης μαριχουάνας και 15 γραμμάρια ηρωίνης και χρησιμοποιεί τον απαγχονισμό ως μέθοδο εκτέλεσης, σε εξαιρετικά αδιαφανείς διαδικασίες.

Μετά από διακοπή των εκτελέσεων για δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του Covid-19, η Σιγκαπούρη έσπασε ρεκόρ πέρυσι κρεμώντας 11 κρατούμενους μέσα σε λίγους μόνο μήνες, συμπεριλαμβανομένου ενός διακινητή ηρωίνης με διανοητική αναπηρία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X