Διεθνή

Αρχίζει σήμερα η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ

Αρχίζει σήμερα η κοινή άσκηση Κύπρου – Ισραήλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αρχίζει σήμερα η προγραμματισμένη κοινή στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΟΝΙΣΗΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ 1/2018» από τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Συγκεκριμένα, η προγραμματισμένη άσκηση με την επωνυμία «Ονήσιλος-Γεδεών 1/2018» πραγματοποιείται σήμερα, 26η Μαρτίου και μέχρι την 28η Μαρτίου 2018, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Προστίθεται ότι η άσκηση θα διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτή θα συμμετέχει προσωπικό και μέσα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και αεροσκάφη διαφόρων τύπων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής για την Εθνική Φρουρά, γιατί μέσα από ανάλογες ασκήσεις αναβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου ‘Αμυνας .

Η άσκηση θα καταδείξει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς αλλά και τα κοινά συμφέροντα Κύπρου και Ισραήλ.

Τουρκική προκλητικότητα

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες για την τουρκική προκλητικότητα εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ενημέρωσε  ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αξιωματούχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, με τους οποίους συναντήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας, στο Ισραήλ.

Επισήμανε παράλληλα ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας αποσκοπεί στο να δημιουργήσει προβλήματα στους σχεδιασμούς για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις συναντήσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τους συνομιλητές του για την τουρκική προκλητικότητα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σύμφωνα με την ανακοίνωση «επεσήμανε ότι η εν λόγω συμπεριφορά αποσκοπεί, ανάμεσα σε άλλα, στο να δημιουργήσει προβλήματα και στους σχεδιασμούς που αφορούν στην περιφερειακή και ειδικότερα στην ενεργειακή συνεργασία των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές διαπίστωσαν τη δυναμική που δημιουργεί η αξιόπιστη και ειλικρινής τους σχέση, η οποία βασίζεται σε κοινούς στόχους και στα δημοκρατικά ιδεώδη και που αναδεικνύουν με τη σειρά τους την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Πηγή πληροφοριών philenews / ΚΥΠΕ/energypress.gr

Ελένη Νιζάμη

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X