Διεθνή

SpaceX: Αποτυχημένη και η δεύτερη δοκιμή του Starship του Ιλον Μασκ (βίντεο)

SpaceX: Αποτυχημένη και η δεύτερη δοκιμή του Starship του Ιλον Μασκ (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η SpaceX έχασε την επαφή με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Starship κατά τη διάρκεια της σημερινής δεύτερης δοκιμαστικής του πτήσης από το νότιο Τέξας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η SpaceX ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο Starship, βάζοντας έτσι τέλος στη δεύτερη μεγάλη δοκιμαστική πτήση του. Την προηγούμενη φορά, η εκτόξευση κατέληξε σε έκρηξη. Ο πυραυλικός φορέας δύο ορόφων εκτοξεύτηκε από το πεδίο εκτοξεύσεων Starbase της εταιρείας του Ίλον Μασκ που βρίσκεται κοντά στην Μπόκα Τσίκα στο Τέξας, στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης διαστημικής πτήσης 90 λεπτών.

Ωστόσο, η επικοινωνία μεταφοράς δεδομένων από το διαστημικό σκάφος χάθηκε περίπου 10 λεπτά μετά από την εκτόξευσή του, όπως ανακοίνωσε η SpaceX. «Αυτό που πιστεύουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα τερματισμού της πτήσης στο δεύτερο στάδιο φαίνεται να ενεργοποιήθηκε πολύ αργά στην καύση καθώς κατευθυνόμασταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού», δήλωσε ο μηχανικός της SpaceX, John Insprucker σε ζωντανή μετάδοση.

Σύμφωνα με το CNN το διαστημόπλοιο Starship κατάφερε να πετάξει πολύ πιο μακριά από την πρώτη απόπειρα τον Απρίλιο, αλλά τελικά κατέληξε σε άλλη μια έκρηξη. Ο πύραυλος και το διαστημόπλοιο απογειώθηκαν με ασφάλεια από την εξέδρα, με τον εκτοξευτή Super Heavy να πραγματοποιεί ανάφλεξη και στους 33 κινητήρες του.

Στη συνέχεια, ο εκτοξευτήρας Super Heavy και το διαστημόπλοιο Starship διαχωρίστηκαν επιτυχώς, καθώς το Starship άναψε τους κινητήρες του και απομακρύνθηκε. Η διαδικασία αυτή κατέληξε στην καταστροφή του εκτοξευτή Super Heavy, ο οποίος μετατράπηκε σε μια φλεγόμενη σφαίρα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. Αλλά το διαστημόπλοιο Starship μπόρεσε να συνεχίσει για λίγο το ταξίδι του.

Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, η SpaceX δεν ήταν σε θέση να ανακτήσει σήμα. Και η εταιρεία επιβεβαίωσε στο livestream της ότι αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτοκαταστροφής του Starship.

Starship: Μια σειρά προβλημάτων 

Η SpaceX είχε αρχικά προγραμματίσει να εκτοξεύσει το πρωί της Παρασκευής, αλλά κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης πριν από την εκτόξευση, η εταιρεία ανακάλυψε ένα πρόβλημα με τον μηχανισμό ενός από τα πηδάλια πλέγματος του πυραύλου, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατεύθυνσή του. Η SpaceX αντικατέστησε αμέσως το εξάρτημα.

Το Starship είναι το μεταφορικό σύστημα επόμενης γενιάς της SpaceX για την εξερεύνηση του διαστήματος, το οποίο η εταιρεία αναπτύσσει για να μεταφέρει, όπως λέει, ανθρώπους και φορτία στο φεγγάρι, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X