Διεθνή

Τσαβούσογλου: «Νέα συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας στα μέσα Ιανουαρίου»

Τσαβούσογλου: «Νέα συνάντηση Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας στα μέσα Ιανουαρίου»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τσαβούσογλου: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν «το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το περασμένο Σάββατο, σε μια προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε μια τριμερή συνάντηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε τρίτη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Μόσχα την περασμένη Τετάρτη για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ο οποίος έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Σύριο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Αναλυτές λένε ότι η Μόσχα προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο συμμάχων της, που ενώνονται από έναν κοινό «εχθρό» – τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, που περιγράφονται ως «τρομοκράτες» από την Άγκυρα και υποστηρίζονται από την Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία στα τέλη Νοεμβρίου, απειλώντας με μια νέα χερσαία επιχείρηση.

Η Τουρκία, που είναι έντονα αντίθεση στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, καθώς ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει επανειλημμένα τον Άσαντ «δολοφόνο», έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες τη στάση της απέναντι στη Δαμασκό καθώς επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X