Διεθνή

Τουρκία: Η περίφημη Jandarma του Ερντογάν στήνει προβοκάτσιες στον Έβρο

Τουρκία: Η περίφημη Jandarma του Ερντογάν στήνει προβοκάτσιες στον Έβρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Δίχτυ» ασφαλείας κατά µήκος του ποταµού Έβρου απλώνουν ΕΥΠ, Αντιτροµοκρατική και έµπειροι συνοριοφύλακες, οι οποίοι «χαρτογραφούν» την «αθέατη» δράση της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) στο μέτωπο της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Τα τελευταία 24ωρα οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συλλέξει οπτικοακουστικό υλικό το οποίο φανερώνει ότι οι άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής, της περίφηµης Τζαντάρµα (Jandarma), βρίσκονται στην «πρώτη γραµµή» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου συντονίζουν τη διακίνηση ανθρώπων προς το ελληνικό έδαφος.

Επίσης τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια νέα προσπάθεια η οποία όπως λένε ανώτατες πηγές είναι καθοδηγούμενη από την «Τζαντάρμα», την στρατοχωροφυλακή, δημιούργημα του Ταγίπ Ερντογάν, με μετανάστες να καταφτάνουν σε μεγάλους αριθμούς κοντά στο φυλάκιο «Καραγώγου» και πιο συγκεκριμένα στο κτήμα Τσιρώζη κι από εκεί να προσπαθούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά.

Τοπικοί φορείς και κάτοικοι μάλιστα σημείωναν ότι δεν ήταν λίγες οι ριπές στον αέρα από την στρατοχωροφυλακή και τις τρεις φορές που έως τώρα έχουν επιχειρήσει μαζική κίνηση μεταναστών προς το ποτάμι, σε μια προσπάθεια να πιεστούν οι μετανάστες και να προχωρήσουν στο νερό. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι στο συγκεκριμένο σημείο που έχουν ωθήσει τους μετανάστες είτε θα πρέπει να κολυμπήσουν είτε να μπουν σε βάρκα και να περάσουν στην ελληνική πλευρά. Στρατιωτικά οχήματα με μικροφωνική καλούν τους μετανάστες να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ποια είναι η περίφημη Jandarma

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής (τουρκικά: Jandarma Genel Komutanlığı) ή Τουρκική Χωροφυλακή (Türk Jandarması) αποτελεί κλάδο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών δυνάμεων (γενικά στις αγροτικές περιοχές), καθώς και της εξασφάλισης της εσωτερικής ασφάλειας και γενικά τον έλεγχο των συνόρων, μαζί με την εκτέλεση άλλων ειδικών καθηκόντων που της ανατίθενται με ορισμένους νόμους και κανονισμούς.

Η Χωροφυλακή είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία επιβολής του νόμου, στρατιωτικής φύσης. Στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται η Στρατονομία (Askeri İnzibat), υπεύθυνη για την αστυνόμευση των ενόπλων δυνάμεων και δύο ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat) και η Διοίκηση Δημόσιας Ασφάλειας Χωροφυλακής (Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı).

Ως μέρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με την στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Ο Διοικητής της Χωροφυλακής υπάγεται στον Υπουργό Εσωτερικών.

Η Χωροφυλακή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οργάνωση στρατιωτικής επιβολής του νόμου «Subaşı» (αργότερα γνωστό ως «Zaptiye»), η οποία διεξάγεται υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας. Στο παρελθόν, μια παρόμοια δύναμη ονομαζόταν «Şurta», κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X