Διεθνή

Βρετανία: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις κατά του «πραξικοπήματος» του Μπόρις Τζόνσον (pics)

Βρετανία: Διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις κατά του «πραξικοπήματος» του Μπόρις Τζόνσον (pics)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα ενάντια στην αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και κατά του «πραξικοπήματος» του Μπόρις Τζόνσον.

Ειδικότερα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν ήδη καταφέρει να σταματήσουν την κυκλοφορία του Whitehall τον πιο πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνο καθώς συγκεντρώνονται έξω από τις πύλες της Downing Street.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές θα «αντισταθούν στο κλείσιμο του κοινοβουλίου» σε δεκάδες πόλεις και πόλεις.

Ο Τζον Μακντόνελ του Εργατικού Κόμματος , θα είναι μεταξύ των ομιλητών έξω από τις πύλες της Downing Street.

Ο Τζέρεμι Κόρπιν ο παραδοσιακός εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών δήλωσε: «Η δημόσια αγανάκτηση κατά του Μπορίς Τζόνσον που τερματίζει τη δημοκρατία ήταν εκκωφαντική. Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να βγουν στους δρόμους – και ενθαρρύνω όλους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε όλη τη χώρα αύριο. »

Μια ομάδα του Facebook για την εκδήλωση, που έχει σύνθημα «Σταματήστε το πραξικόπημα, υπερασπιστείτε τη δημοκρατία» , δήλωσε: «Ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να τερματίσει τη δημοκρατία μας, ώστε να μπορέσει να επιτύχει την ατζέντα του στο άτακτο Brexit. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε απλώς στα δικαστήρια ή στην κοινοβουλευτική διαδικασία για να σώσουμε την χώρα. Όλοι έχουμε το καθήκον να αντισταθούμε.»

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit tzonson demonstrations

Οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα στο Μπέρμιγχαμ, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Νιουκάστλ, το Μπρίστολ, τη Γλασκώβη και το Σουάνσι, ανάμεσα σε περισσότερες από 80 προγραμματισμένες διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Οι επικριτές του Τζόνσον τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να παρακάμψει την κοινοβουλευτική δημοκρατία για να σταματήσει τους βουλευτές που θα τον εμποδίσουν για μια μη-συμφωνία Brexit . Οι διαμαρτυρίες διοργανώνονται από μια σειρά ομάδων, μεταξύ των οποίων η Momentum, η οργάνωση καμπάνιας βάσης που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τον Corbyn. Υποστηρίζονται επίσης από τον αρθρογράφο της Guardian Owen Jones.

Η Laura Parker, εθνικός συντονιστής της Momentum, δεσμεύτηκε να «κλείσει τους δρόμους». Είπε:«Έχουμε ένα εκλεγμένο Πρωθυπουργό εκατομμυριούχου που είναι ευτυχής να εκμεταλλευτεί ένα κενό στην ελαττωματική δημοκρατία μας για να μην γίνει η συμφωνία για το Brexit. Με την συμπαράσταση του Trump που είναι μέρος της ίδιας μικροσκοπικής, προνομιούχας ελίτ, η οποία κρατά την εξουσία και διαβρώνει τη δημοκρατία μας εδώ και δεκαετίες.»

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit tzonson demonstrations

«Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και από όλο το πολιτικό φάσμα που θα διαμαρτυρηθούν για να σταματήσουν ο Johnson να κλείσουν τις πόρτες στη δημοκρατία μας».

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit tzonson demonstrations

Ενώ ένας ακτιβιστής της Momentum αναφέρει: «Όταν η δημοκρατία απειλείται, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν τα πράγματα και στα χέρια τους. Νομίζω ότι είναι μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι, είναι ενεργητικοί, αλλά είναι επίσης μια πολύ ήσυχη ατμόσφαιρα, γι ‘αυτό περιμένω ότι κάτι τέτοιο θα συνεχιστεί. »

Αποτέλεσμα εικόνας για brexit tzonson demonstrations

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Γαλλία: Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι, ένας νεκρός και έξι τραυματίες

Λούνα Παρκ: Στο νοσοκομείο ο πατέρας της 14χρονης – Σοκάρουν οι καταγγελίες

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X