Διεθνή

Wagner: Τέλος στην ανταρσία της «Βάγκνερ» – Εγκατέλειψε τη Ρωσία ο Πριγκόζιν

Wagner: Τέλος στην ανταρσία της «Βάγκνερ» – Εγκατέλειψε τη Ρωσία ο Πριγκόζιν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Wagner: Οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, που είχαν καταλάβει από το πρωί του Σαββάτου το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία, άρχισαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις αυτές το βράδυ του Σαββάτου, παρατήρησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν άρχισαν να επιβιβάζονται σε μικρά λεωφορεία και να αναχωρούν από το αρχηγείο, ενώ τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν ακόμη μετακινηθεί, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

H ρωσική υπηρεσία του BBC καταγράφει τη στιγμή της αποχώρησης των μισθοφόρων, και μεταδίδει ότι στο στάδιο Rostov Arena (που χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018) υπάρχει ένα τεράστιο χρονόμετρο. Δίπλα σε αυτό ξεχωρίζει η κατά τα φαινόμενα λίαν προσφάτως τοποθετημένη επιγραφή: “Είμαστε όλοι ένας λαός και πολεμάμε έναν εξωτερικό εχθρό. Πιστεύουμε στον ρωσικό λαό και στον πρόεδρό μας”! (υπονοώντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν).

Το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd (το οποίο αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως “ξένος πράκτορας”) καταγράφει και αυτό την αποχώρηση των μισθοφόρων από το Ροστόφ δημοσιεύοντας ένα σύντομο βίντεο με τίτλο: “Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ τα μαζεύουν και φεύγουν, ο κόσμος τους χειροκροτεί και φωνάζει “Η Βάγκνερ είναι δύναμη”!

Συγκεκριμένα , ραγδαίες οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου στη Ρωσία αφού ο επικεφαλής της μισθοφορικής «Βάγκνερ» ξεκίνησε επιχείρηση με στόχο να ανατρέψει τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας αλλά έκανε στροφή 180 μοιρών και υποχώρησε την ίδια μέρα συμφωνώντας να φύγει για τη Λευκορωσία και να εκγκατασταθεί σε αυτή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναδεικνύεται ως εκ τούτου απόλυτος κυρίαρχος μετά την σοβαρότερη για πολλούς απειλή, που αντιμετώπισε στα 23 χρόνια της εξουσίας του, η οποία τερματίστηκε με τη μεσολάβηση της Λευκορωσία έχει προσωπική σχέση είκοσι χρόνων με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να εγκαταλείπει το αρχηγείο της νότιας στρατιωτικής περιοχής (SMD) στο Ροστόφ, το οποίο κατέλαβαν χθες οι δυνάμεις του, ενώ άρθηκαν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στο οδικό δίκτυο της Ρωσίας έχουν πλέον αρθεί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» αποχώρησαν από τη Ροστόφ στον Ντον κι επέστρεφαν στα στρατόπεδα τους χθες βράδυ, δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκόλουμπεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ίδιος δήλωσε πως διέκοψε την πορεία των στρατευμάτων του στη Μόσχα και τους διέταξε να απομακρυνθούν από το Ροστόφ, ώστε να μην χυθεί «ρώσικο αίμα» «συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη».

«Οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή κι επιστρέφουν στα στρατόπεδα εκστρατείας, στην αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο ισχυρός άνδρας, που χθες το πρωί ορκιζόταν πως ο ίδιος και οι 25.000 μαχητές του ήταν «έτοιμοι να πεθάνουν».

Βασικός όρος της συμφωνίας υπαναχώρησης είναι ότι δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε εκείνον κι ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος των μισθοφόρων που συμμετείχαν ως αναγνώριση της υπηρεσίας τους στη Ρωσία, στο μέτωπο με την Ουκρανία. Όσοι δεν συμμετείχαν, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας.

 

Η ανταρσία που δεν κράτησε ούτε ένα 24ωρο

Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια του Πριγκόζιν παραμένουν άγνωστα, όπως και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε αργά χθες βράδυ πως η ποινική έρευνα σε βάρος του ολιγάρχη που μετατράπηκε σε πολέμαρχο για την ένοπλη ανταρσία θα μπει στο αρχείο.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι Πούτιν εξέφρασε στον Λουκασένκο την ευγνωμοσύνη του για τη μεσολάβηση στο πλαίσιο της οποίας παραχωρείται άσυλο στον Πριγκόζιν, τονίζοντας πως επέτρεψε να αποφευχθεί αιματοχυσία.

Στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυε πως οι «προδότες» οι οποίοι στασίασαν θα «τιμωρούνταν», κάνοντας λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο στρατός της χώρας τέθηκε σε συναγερμό εξαιτίας της ανταρσίας κατά τη διάρκεια της οποίας μισθοφόροι κυρίευσαν το στρατιωτικό αρχηγείο στη Ροστόφ, κέντρο διοίκησης-κλειδί όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Χιλιάδες άλλοι κίνησαν για τη Μόσχα με οχηματοπομπή – εγείροντας φόβους για εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι εμπειροπόλεμοι μαχητές απείχαν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη μεσολάβηση του Μινσκ για να τερματιστεί η κρίση.

Οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» κατέρριψαν επίσης τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και είχαν εισέλθει στην περιοχή Lipetsk, περίπου 360 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, προτού κληθούν πίσω.

Στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές λήφθηκαν προσωρινά, τελικά, έκτακτα μέτρα, με χιλιάδες στρατιώτες να αναπτύσσονται και να ετοιμάζονται για μάχη.

Ο Πριγκόζιν καταφερόταν για εβδομάδες εναντίον του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και του κορυφαίου Ρώσου αξιωματικού, Βαλερί Γκεράσιμοφ, κατηγορώντας τους πως λένε ψέματα για τις εξελίξεις στα μέτωπα.

Η δημόσια σύγκρουση του επιχειρηματία με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία πήρε προχθές δραματική τροπή, όταν κατήγγειλε πως ο τακτικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του, καταφέρνοντάς τους βαριές απώλειες.

Πάντως, ο Πεσκόφ δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για καμία αλλαγή όσον αφορά τη στάση του Πούτιν έναντι του Σοϊγκού. Επίσης, διαβεβαίωσε πως η ανταρσία δεν θα επηρεάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν την αντεπίθεση που άρχισαν πριν μερικές εβδομάδες.

Η «Βάγκνερ» έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη σύρραξη, κυρίως στην κατάληψη της πόλης Μπαχμούτ, έπειτα από σφοδρές μάχες που κράτησαν περίπου έναν χρόνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X