Επιλογές

Δημοσκόπηση της Alco: Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

Δημοσκόπηση της Alco: Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι αναποφάσιστοι είναι το μεγάλο δέλεαρ για τα κόμματα και στην δημοσκόπηση της Alco για τον ιστότοπο News/247. Βλέπετε με έναν στους τρεις ψηφοφόρους, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης,  να ανήκει στην κατηγορία των αναποφάσιστων, το 37% των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές να απαντούν ως αναποφάσιστοι ή να επιλέγουν το λευκό και την αποχή, γίνεται αντιληπτό ότι η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό.

Αν σε αυτό προστεθούν η χαμηλή συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος και η υψηλή της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται αντιληπτό ότι υπό προϋποθέσεις η ψαλίδα θα μπορούσε να κλείσει ακόμα περισσότερο. Που σημαίνει ότι από τις επιλογές και τις αποφάσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων θα καθοριστεί το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι πως λιγότεροι ψηφοφόροι του “ποταμιού” (18%) ακολουθούν την ηγεσία του στο Κίνημα Αλλαγής και οι περισσότεροι αναλογικά (23%) μετακομίζουν στη Νέα Δημοκρατία,  ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ καρπούται το διόλου ευκαταφρόνητο 13%.

Το τρίτο επίσης ουσιώδες εύρημα είναι η αδυναμία του Κινήματος Αλλαγής να ενισχυθεί ως τρίτος πόλος. Και είναι ουσιώδες, γιατί χωρίς αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος το Κίνημα Αλλαγής (υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στη δημοσκόπηση) θα είναι η πολύφερνη νύφη, που θα δώσει τα δαχτυλίδι της διακυβέρνησης της χώρας.

Κι΄αν το Κίνημα Αλλαγής δεν ενισχυθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού το μεν ΚΚΕ δεν θα θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση, ενώ κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα διανοηθεί να προτείνει κυβερνητική συνεργασία στη Χρυσή Αυγή.

Και για να μην γελιόμαστε, η ελληνική κοινωνία δεν είναι καθόλου ώριμη, το αντίθετο μάλιστα, για το σενάριο του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού αλλά Γερμανία. Συνεπώς, όπως διαφαίνεται η πιο πιθανή επιλογή είναι οι προσφυγή εκ νέου στις κάλπες. Και αυτή τη φορά οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, πράγμα που δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πάντως, από τη δημοσκόπηση προκύπτει ελαφρώς μειωμένη ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 11-16 Απριλίου, η διαφορά να περιορίζεται στις 4,7 μονάδες έναντι 4,9 τον Φεβρουάριο του 2018, στην αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, χάρη στην άνοδο κατά 0,2% του ΣΥΡΙΖΑ..

Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 21,4% – ακριβώς το ίδιο ποσοστό που εμφανιζόταν και στην προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση της ίδιας εταιρίας – ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται κατά 0,2% και φθάνει στο 16,7% του δείγματος.

Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή(6%), το Κίνημα Αλλαγής(5,4%) και το ΚΚΕ(5,3%), ενώ κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ενωσης Κεντρώων, της Λαϊκής Ενότητας (που ωστόσο εμφανίζεται να ενισχύει το ποσοστό της από 2% τον Φεβρουάριο σε 2,5%) και της Πλεύσης Ελευθερίας(1,3%).

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα ποσοστά της απροσδιόριστης ψήφου, (με ένα μεγάλο μέρος των “αναποφάσιστων” να προέρχεται – σύμφωνα με την έρευνα – από πολίτες που επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ το 2015), επιβεβαιώνοντας την ρευστότητα της εικόνας που αποτυπώνει η δημοσκόπηση, αφού η τελική επιλογή του ενός στους τρεις ψηφοφόρους (ποσοστό 31,9%) αποτελεί, προφανώς, κρίσιμη παράμετρο για τη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, σε όλα τα επίπεδα.

Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7
Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7  NEWS 24/7
Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7
Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7  NEWS 24/7

Στο ερώτημα αν οι πολίτες θεωρούν καλό για τη χώρα να γίνουν βουλευτικές εκλογές μέσα στο 2018 απαντούν:

Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7
Δημοσκόπηση ALCO για το News 24/7  NEWS 24/7

“Ρεαλιστική” αντίληψη για το Σκοπιανό

Στα σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, καταγράφεται η διαμόρφωση “ρεαλιστικής” αντίληψης σε σχέση με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 50%) θεωρούν ότι τα ελληνικά συμφέροντα υπηρετούνται από μία κοινά αποδεκτή λύση και όχι από το ισχύον καθεστώς (32%).

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Παράλληλα, ένας στους δύο περίπου (ποσοστό 51%) εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγήσει σε όνομα του γειτονικού κράτους χωρίς τη λέξη «Μακεδονία».

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Οσμή σκανδάλων

Οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (ποσοστό 65%) θεωρούν ότι υποθέσεις που συζητήθηκαν τον τελευταίο καιρό (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ) συνιστούν σκάνδαλα, στα οποία υπάρχει εμπλοκή και πολιτικών προσώπων.

Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι πρόκειται για σκευωρία της κυβέρνησης, προκειμένου να πλήξει πολιτικούς της αντιπάλους, περιορίζεται στα επίπεδα του 16%.

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Αυτό δεν σημαίνει, προφανώς, ότι η κοινωνία θεωρεί πως η εμπλοκή αφορά το σύνολο των πολιτικών προσώπων που έχουν αναφερθεί.

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Σημαίνει, ωστόσο, ότι οι πολίτες “βλέπουν” εμπλοκή για κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα, που βρίσκονται στο στόχαστρο.

Οι συγκρίσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και Τσίπρα-Μητσοτάκη

Στη δημοσκόπηση της Alco αποτυπώνεται ακόμη η αντίληψη (σε ποσοστό 44%) ότι μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα απέδιδε σε γενικές γραμμές τα ίδια αποτελέσματα με τη σημερινή.

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Εκείνοι που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα, είναι περισσότεροι από εκείνους που δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα.

Μεγάλη έρευνα του News24/7
Μεγάλη έρευνα του News24/7  NEWS24/7

Η αντίληψη αυτή, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέχει από τη διαμόρφωση ισχυρού κλίματος θετικών προσδοκιών στην κοινωνία – τουλάχιστον σε δημοσκοπικό επίπεδο.

H ταυτότητα της έρευνας

Μεγάλη έρευνα του News24/7

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X