Ελλάδα

Δραπετσώνα: Νεκροί η μάνα και ο αδελφός του δημοσιογράφου Μαυρίκου

Δραπετσώνα: Νεκροί η μάνα και ο αδελφός του δημοσιογράφου Μαυρίκου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νεκροί εντοπίσθηκαν και ανασύρθηκαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η μητέρα και ο αδελφός του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μαυρίκου, που είχε σκοτωθεί το 2016 στην Αττική οδό, όταν το πολυτελές του αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες.

Μάνα και γιος επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο έπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες στη θάλασσα στην περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας.

Τα πτώματά τους ανασύρθηκαν από βατραχανθρώπους του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, προκειμένου να γίνει η επίσημη αναγνώριση από συγγενικά τους πρόσωπα.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν μάνα και γιος είχε εντοπισθεί σε βάθος 32 μέτρων, λίγες ώρες αφότου  έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο οδηγούσε η 75χρονη μητέρα, Σοφία Μαυρίκου. Μάλιστα, μαρτυρίες αναφέρουν πως η οδηγός «κόλλησε» πίσω από φορτηγό προκειμένου να περάσει μαζί του τις μπάρες και να μπει στον χώρο όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη και στη συνέχεια έπεσε στην θάλασσα με ταχύτητα.

Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν και δύο σκυλάκια, το ένα εκ των οποίων κατάφερε να διασωθεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών, η γυναίκα αφού μπήκε στον χώρο περιορισμένης πρόσβασης ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα ώσπου το αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσα.

«Και κλειστή να ήταν η μπάρα θα την έσπαγε… »

Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τη βουτιά στο θάνατο που έκανε η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου, έχοντας συνοδηγό στο αυτοκίνητο τον αδελφό του δημοσιογράφου. «Ερχεται ένα αμάξι με φουλ ταχύτητα. Στην πύλη ήταν ένα φορτηγό που περίμενε να μπει.

Ανοίγει η μπάρα για το φορτηγό και η γυναίκα μπαίνει από πίσω με εκατό χιλιόμετρα. Κανείς δεν κατάλαβε. Ούτε ο λιμενάρχης δεν κατάλαβε. Και κλειστή να ήταν η μπάρα θα την έσπαγε. Φούνταρε. Έπεσε ένα παιδί να βοηθήσει, δεν κατάφερε κάτι. Βρήκαν κινητό, φάρμακα κι έναν καθρέπτη. Σώθηκε το σκυλί…»

Όπως αποκάλυψε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο 53χρονος αδελφός του δημοσιογράφου, Θεόδωρος, που είχε απανθρακωθεί τον Ιούνιο του 2016 μέσα στην πόρσε που οδηγούσε στην Αττική οδό, ήταν βαρέως ψυχικά πάσχων με πρόβλημα σχεδόν εκ γεννετής.

Το πρόβλημα του αδελφού του, μάλιστα, ήταν αυτό που είχε κάνει τον Παναγιώτη Μαυρίκο να αποδεχθεί τη θέση του προέδρου στο Ψυχιατρείο, επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας.

Μετά τον «απροσδόκητο» και «περίεργο» όπως τον χαρακτήρισε ο κ.Κούγιας θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου το 2016, επήλθε και η οικονομική κατάρρευση της οικογένειας. Η περιουσία της οικογένειας ήταν ακίνητα με μεγάλα βάρη και οι τίτλοι των εφημερίδων, αλλά η υπέργηρη μητέρα του δεν κατάφερε να τα βγάλει πέρα και μετακόμισε στην Δραπετσώνα και τον τελευταίο καιρό ζούσε χωρίς νερό… και ρεύμα.

Ο κ.Κούγιας, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η χήρα και τα παιδιά του Παναγιώτη Μαυρίκου ζουν απομονωμένοι στο Βόλο. «Πρόκειται για την ολοκλήρωση του δράματος», τόνισε ο Αλέξης Κούγιας.

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν δημοσιογράφος και εκδότης πληθώρας έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, με εκδοτικό όμιλο που εδρεύει στην Ακτή Μιαούλη. Μερικά από τα Μέσα ιδιοκτησίας του, είναι τα εξής: «ΑΚΡΟΠΟΛΗ», «24 ΩΡΕΣ», «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ», «Αθλητική Ημέρα», «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ», www.greeknews.biz.

Ο γνωστός εκδότης, παρακολουθούσε στην Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου τον χρόνο λήξης των σημάτων και μόλις διαπίστωνε ότι οι κάτοχοί τους δεν ανανέωναν τους τίτλους, έσπευδε και τους κατοχύρωνε. Συνήθως επέλεγε ιστορικούς τίτλους εφημερίδων («Ακρόπολις», «Μεσημβρινή», «24 Ωρες», «Επικαιρότητα») προκαλώντας την οργή, την ενόχληση ακόμα και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του (περίπτωση Μεσημβρινής – οικογένειας Βαρδινογιάννη και περίπτωση Ακρόπολης και Δ. Κοντομηνά).

Παράλληλα, είχε ως στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερης κρατικής διαφήμισης. Συνήθιζε να αποστέλλει ονομαστικές επιστολές προς τους εκάστοτε υπουργούς, απαιτώντας να συμπεριλάβουν στα σώματα των εφημερίδων πέντε φύλλα από τα έντυπα που εξέδιδε. Όταν δεν επετύγχανε τον στόχο του, έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας μέχρι να τα καταφέρει.

Η Σοφία Μαυρίκου η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου

Εκβιασμοί, κρατική διαφήμιση και διορισμός

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος συνδεόταν με πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της ΝΔ.

Ξεκίνησε ως υπάλληλος της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Την ίδια περίοδο εργαζόταν παράλληλα και ως δημοσιογράφος στο TV Magic και στον ραδιοφωνικό σταθμό 107 του Πειραιά. Λίγο μετά εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος» και στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεάστυ, ενώ είχε διατελέσει υπεύθυνος Επικοινωνίας του Δήμου Κερατσινίου και είχε εκδώσει τοπική εφημερίδα. Το 2007 διορίστηκε αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών με απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φ. 351, 17 Αυγούστου 2007). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι σχέσεις μεταξύ Δ. Αβραμόπουλου και Π. Μαυρίκου φέρονται ως «εξαιρετικές».

Την περίοδο διορισμού του ο Μαυρίκος ήταν ήδη εκδότης δύο εφημερίδων («Ακρόπολη» και «24 ώρες»). Επρόκειτο για εφημερίδες χαμηλής κυκλοφορίας, οι οποίες όμως λάμβαναν δυσανάλογα υψηλή κρατική διαφήμιση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (15 Μαρτίου 2009), αν και οι εφημερίδες διέθεταν λιγότερα από 1.000 φύλλα κυκλοφορίας, είχαν καταφέρει το 2008 να εξασφαλίσουν κρατική διαφήμιση ύψους 150.000 ευρώ. Το ίδιο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Ο Μαυρίκος κατάφερε να χτίσει έναν όμιλο έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών μέσων από τα οποία εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κρατικής διαφήμισης. Παρά τη μηδαμινή κυκλοφορία.

Τον Φεβρουάριο του 2016 συνελήφθηκε μαζί με ακόμη δύο πρόσωπα για την υπόθεση των εκβιασμών. Συγκεκριμένα, ο εκδότης κατηγορήθηκε ότι εκβίαζε κρατικές εταιρείες, τράπεζες και επιχειρήσεις προκειμένου να διαφημίζονται στα χαμηλής κυκλοφορίας –άρα και παρεμβατικότητας– ΜΜΕ που διέθετε. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, για να το καταφέρνουν αυτό δημοσίευαν επιθετικά ρεπορτάζ τόσο κατά των εταιρειών όσο και κατά προσώπων που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά. Ο ίδιος δεν προφυλακίστηκε, καθώς κατέβαλε εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ.

Εμπλοκή Μαυρίκου στην υπόθεση Novartis

Ο θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου, λίγο πριν καταθέσει στον ανακριτή για την πολύκροτη υπόθεση των του κυκλώματος εκβιαστών δημοσιογράφων, είχε προκαλέσει τεράστιο θόρυβο και είχε προβληματίσει τις αρχές, οι οποίες είχαν κάνει “φύλλο και φτερό” το αυτοκίνητό του.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento φέρεται σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis, να έπαιρνε μεγάλα ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, τα οποία ξέπλενε για λογαριασμό πολιτικών προσώπων.

Τα χρήματα αυτά δεν ήταν δικά του, αφού ο ίδιος εμφανίζεται να κρατούσε ένα ποσοστό και να έδινε το υπόλοιπο σε συγκεκριμένους πολιτικούς. Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν ίσως εκείνος που ξέπλενε μέσω των διαφημίσεων που έπαιρνε για τις εφημερίδες του το χρήμα που η Novartis ήθελε να μοιράσει σε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου αυτά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της.

Μάλιστα, για το ρόλο του Μαυρίκου γίνεται αναφορά και στα έγγραφα του FBI.

«To 2013, ο Φρουζής ήθελε τον Μαυρίκος (γνωστό στον συντάκτη ως Παναγιώτης Μαυρίκος) να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυρίκος είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Μαυίρκιος έβαλε διαφημιστικό χώρο σε ιστοσελίδες για τη Novartis. Η Zenith Media ήταν υπεύθυνη για την παροχή ανάλυσης όλων των διαφημίσεων στα media. Ο Μαυρίκος ήταν η γέφυρα ανάμεσα στη Novartis και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Μαυρίκος είχε πρόσβαση σε 3-4 υπουργούς Υγείας.»

Το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος σκοτώθηκε λίγο πριν καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση των εκβιασμών προκαλεί εν τω μεταξύ ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά. Είναι σαφές λοιπόν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις μαρτυρίες για την υπόθεση της Novartis χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το κατά πόσον από ενδεχόμενη κατάθεσή του απειλούνταν ισχυρά πρόσωπα.

Δείτε ακόμη:

Ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στη Συρία -Ο πρώτος βομβαρδισμός (vid)

Κρουαζιερόπλοιο μήκους 195 μέτρων πέρασε από τον Ισθμό της Κορίνθου – Εντυπωσιακές εικόνες

Φορτηγό καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου στον Πειραιά (pics)

Συγκέντρωση Κούρδων έξω από την τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα (pics)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X