Εφορία… τέλος! Τεράστιες αλλαγές – Ποιοι ωφελούνται

αξιολόγηση
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Η εφορία αλλάζει! Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ολικό «λίφτινγκ» στις εφορίες και συγκεκριμένα στα τμήματα Μητρώου και οχημάτων των φορολογούμενων.

Τέλος οι περιττές επισκέψεις στην εφορία

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένες συναλλαγές που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν άσκοπες επισκέψεις στις εφορίες.

Επισκέψεις οι οποίες κοστίζουν σε χρόνο και ταλαιπωρία στους φορολογούμενους και την ίδια ώρα στερούν πολύτιμους ανθρώπινους πόρους από τη φορολογική διοίκηση.

Για αυτές τις δουλειές ΔΕΝ θα πηγαίνετε πλέον στην εφορία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους δεν θα είναι υποχρεωτική η επίσκεψη των φορολογούμενων στην εφορία για τις εξής συναλλαγές και γνωστοποιήσεις:

-έγγαμη σχέση
-σύναψη συμφώνου συμβίωσης
-διαζύγιο
-διάσταση συζύγων
-αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας
-αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας
-κλοπή οχήματος
-καταστροφή οχήματος
-απόσυρση οχήματος.

Σημειώνεται ότι για τις παραπάνω συναλλαγές που αφορούν στα οχήματα έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δυο χρόνια τεράστιο πρόβλημα κατά την προσπάθεια διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων ΙΧ.

Αποθέωση της Ελλάδας από Bloomberg για την χαλάρωση των capital control

Συγκεκριμένα στα αρχεία των εφοριών εμφανίζονταν να βρίσκονται σε κίνηση και να είναι ανασφάλιστα οχήματα τα οποία είχαν αποσυρθεί, κλαπεί ή καταστραφεί πριν από πολλά χρόνια.

Η άμεση ενημέρωση της ΑΑΔΕ για όλες τις παραπάνω μεταβολές αναμένεται να γίνει μέσω της διασύνδεσης των εφοριών με τα αντίστοιχα αρχεία των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα με το αρχείο των κλεμμένων οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας ή των αποσυρθέντων οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.

Η εφορία στον πολίτη

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει, αρχικά τουλάχιστον σε πιλοτική βάση, την αντιστροφή της διαδικασίας ενημέρωσης των φορολογούμενων για ζητήματα που τους αφορούν. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι πηγαίνουν στις εφορίες προκειμένου να λύσουν κάποια απορία τους. Σχεδιάζεται όμως πρόγραμμα το οποίο θα προβλέπει την επίσκεψη στελέχους της εφορίας σε φορολογούμενο. Ο οποίος, για παράδειγμα, πραγματοποιεί έναρξη δραστηριότητας.

Κατά την επίσκεψη θα δίνονται οδηγίες και συμβουλές στον φορολογούμενο για τα δικαιώματα (π.χ. έκπτωση επαγγελματικών δαπανών). Αλλά φυσικά και τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι ανάλογο σύστημα εφαρμόζεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπου μετά την υποβολή έναρξης δραστηριότητας μέσω διαδικτύου ο επαγγελματίας δέχεται την επίσκεψη εφοριακών στην επαγγελματική του εγκατάσταση όπου διαπιστώνουν την ύπαρξή της (παλαιότερα γινόταν και στην Ελλάδα η λεγόμενη αυτοψία). Και τον ενημερώνουν για τα φορολογικά του ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ