Ελλάδα

Αναδρομικά μέχρι και 7.000 ευρώ σε συνταξιούχους!

Αναδρομικά μέχρι και 7.000 ευρώ σε συνταξιούχους!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της επιστροφής με τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, καθώς το κόστος του επίμαχου δεκαμήνου (Ιούλιος 2015- Απρίλιος 2016) αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ, ποσό που «απαιτεί» πρωτογενές  πλεόνασμα κοντά στο 5,5% για να «ξεκλειδώσει» την διαδικασία επιστροφής του στους δικαιούχους.

Οι εξελίξεις με τα αναδρομικά

Εν όψει της οριστικής κρίσης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, τα αναδρομικά του 10μηνου, που μεσολαβεί ανάμεσα στην απόφαση βόμβα του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016, μπρούν να φτάσουν ακόμη και τα 7.000 ευρώ μόνο από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012.

Και αυτό χωρίς να προστεθούν τα ποσά από την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που επίσης έχει κριθεί αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πάντως το 10μηνο Ιούλιος 2015 έως Απρίλιος 2016 εμφανίζεται ως το πλέον πιθανό για επιστροφές αναδρομικών, καθώς και η ίδια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, έχει παραδεχτεί πως υπάρχει ένα κενό διάστημα που δεν καλύπτεται ούτε από την απόφαση του ΣτΕ ούτε από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

«Δαγκώνουν» από σήμερα τα ATM! Ιδού οι νέες τσουχτερές χρεώσεις!

Το πιθανότερο σενάριο, όπως εκτιμούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, είναι να δοθούν τα αναδρομικά του επίμαχου χρονικού διαστήματος σε δόσεις, από τη νέα κυβέρνηση και αφού προηγηθούν οι αναγκαίες συννενοήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Είναι γεγονός ότι οι περικοπές κύριων και επικουρικών αγγίζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, ενώ η κατάργηση των δώρων που είχαν διαμορφωθεί σε σταθερό ποσό 800 ευρώ ετησίως, αφορά τους πάντες δηλαδή 2,5 εκατομμύρια.

Ήδη πάνω από 1,6 εκατομμύρια ηλεκτρονικές αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, ενώ υπολογίζεται πως και σε αγωγές – ομαδικές ή μεμονωμένες – πρέπει να έχουν προχωρήσει χιλιάδες συνταξιούχοι.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X