Ελλάδα

Αναβρασμός για τον καταυλισμό ρομά στη Λάρισα

Αναβρασμός για τον καταυλισμό ρομά στη Λάρισα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Λάρισα μετά τον εντοπισμό 21 θετικών στον κορονοϊό κρουσμάτων στον οικισμό «Νέας Σμύρνης» Λάρισας, ο οποίος έχει τεθεί σε καθεστώς απόλυτης καραντίνας.

Από τις 12.30 σήμερα το πρωί στην περιοχή των 5000 περίπου κατοίκων της Νέας Σμύρνης Λάρισας, εκεί όπου οι Ρομά φτάνουν τους 3500, βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή Σωτηρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό του πληθυσμού της κοινότητας. Πριν από λίγο μάλιστα έληξε κι η έκτακτη σύσκεψη με την παρουσία και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Στην αποκλεισμένη περιοχή, βρίσκεται και τοπικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το οποίο ξεκίνησε μαζικά τεστ για τον κορονοϊό στους Ρομά κατοίκους του καταυλισμού.

Σε « αναμμένα κάρβουνα» ο διπλανός Τύρναβος

Την ίδια στιγμή πολλή μεγάλη ανησυχία κι έντονος αναβρασμός επικρατεί και στον Τύρναβο που απέχει 17 χλμ από την «Νέα Σμύρνη» εκεί όπου διαμένουν 4.000 Ρομά -πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινότητα Ρομά στην Λάρισα-.

Όπως μας είπε ο δήμαρχος της περιοχής εκεί, Ιωάννης Κόκουρας: «Ο οικισμός των Ρομά εδώ μας φοβίζει πολύ. Αυτή τη στιγμή κρούσμα δεν έχουμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι για να ληφθούν εξτρά μέτρα προστασίας ή δειγματοληψία πρέπει να υπάρχει εντολή από τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό που κάναμε εμείς πριν από λίγες ημέρες ήταν να ενημερώσουμε όλα τα μέλη της κοινότητας των Ρομά με την βοήθεια του διαμεσολαβητή τους για τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουν και τι πρέπει να κάνουν. Μάλιστα την κοινότητα επισκέφτηκε για να τους μιλήσει ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κος Χατζηχροστοδούλου από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, εργαζόμενοι του προγράμματος « Βοήθεια στο Σπίτι» μοιράζουν μάσκες και σαπούνια στους Ρομά της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται διαρκώς και όχι μόνο για να μεταβούν σε super market και τράπεζες αλλά κυρίως για δικές τους δουλειές. Γυρίζoυν όλες τις γύρω περιοχές και τα χωριά και πουλάνε την πραμάτεια τους, ακόμα και νομό αλλάζουν, δεν ελέγχονται».

Επίσης σύμφωνα με τον κο Κάκουρα καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, περιπολικό του Δήμου κινείται πέριξ του οικισμού των Ρομά για να έχει μια καλή εικόνα κι έλεγχο της κατάστασης, το βράδυ όμως η επιτήρηση δυσκολεύει. Χθες το βράδυ μάλιστα σύμφωνα με τον κο Κούκουρα, ακούγονταν δυνατές μουσικές που έδιναν την εικόνα γλεντιού.

«Σήμερα το βράδυ θα έχουμε με την αστυνομία ακόμα πιο εμφανή παρουσία στον καταυλισμό. Παρ’ όλα αυτά είναι δύσκολο να αλλάξεις την νοοτροπία αυτών των ανθρώπων. Εγώ τους λέω σε όλους τους τόνους – ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, πρωθυπουργοί νόσησαν από αυτόν, πρέπει να προσέχετε και να υπακούτε».
Πάντως, σήμερα νωρίτερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι οι έλεγχοι και τα τεστ θα επεκταθούν στον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου και σε άλλους ακόμα οικισμούς της Θεσσαλίας, όπως και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

«Eίναι γυρολόγοι, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν»

Τα δικά του εύλογα πάντως ερωτήματα εξέθεσε στο Dikaiologitika.gr και ο δήμαρχος της περιοχής των Φαρσάλων Ιορδάνης Εσκσιόγλου o οποίος μας είπε ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Λάρισα μετακινούνται διαρκώς από το ένα μέρος στο άλλο, από Τύρναβο σε Σοφάδες, σε «Νέα Σμύρνη», σε Φάρσαλα, σε όλη την ευρύτερη περιοχή. « Στα Φάρσαλα, στα όρια της πόλης, εμείς έχουμε 130 οικογένειες Ρομά με τουλάχιστον 4 μέλη η κάθε μια. Ανησυχούμε γιατί έχουμε οικογένεια με το ίδιο επίθετο με τον 32χρονο που νόσησε πρώτος στον οικισμό της Νέας Σμύρνης και για αυτό τον λόγο ζητήσαμε και ιχνηλάτηση εδώ αλλά και έλεγχο αυτής της οικογένειας. Μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα γίνει». Οι κάτοικοι στα Φάρσαλα ανησυχούν επίσης πολύ, γιατί οι Ρομά με τους οποίους συνυπάρχουν – έστω σε απόσταση- σε super market και τράπεζες γυρίζουν συνέχεια την περιοχή αφού κατά βάση είναι γυρολόγοι πωλητές- πουλάνε από λουλούδια, γλάστρες και ζαρζαβατικά όχι μόνο σε λαϊκές αλλά και από χωριό σε χωριό.

«Το εμπόριο είναι μέσα στην φύση τους». Ο ίδιος ο δήμαρχος πάντως λέει, ότι σε πολλές περιπτώσεις που και ο ίδιος και οι αστυνομικοί των Φαρσάλων βρέθηκαν αντιμέτωποι με Ρομά πάνω σε αυτοκίνητα να περιφέρονται ή ακόμα και σε ανθρώπους που έβγαιναν άσκοπα από τον οικισμό, όταν αυτοί απειλούνταν με πρόστιμα η απάντηση που έπαιρναν ούτε λίγο ούτε πολύ ήταν: « επιβάλετε τα , δεν μας νοιάζει…!». Στην πραγματικότητα όπως εξηγεί ο δήμαρχος Φαρσάλων είναι πολύ δύσκολο να επιβάλλεις πρόστιμο σε ανθρώπους χωρίς χαρτιά, χωρίς ΑΦΜ, χωρίς ουσιαστική υπόσταση για το ίδιο κράτος για αυτό και ο ίδιος προτείνει ότι ένα μέτρο συμμόρφωσης τους με τους κανόνες θα ήταν τα πρόστιμα να συνδεθούν με τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X