Ελλάδα

Εφιάλτης. Το λιώσιμο των πάγων θα πνίξει τις Κυκλάδες

Εφιάλτης. Το λιώσιμο των πάγων θα πνίξει  τις Κυκλάδες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο μέγιστος εφιάλτης σήμερα για τους ανθρώπους που κατοικούν σε παράλιες πόλεις είναι το λιώσιμο των πάγων. Καθώς η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα πιο επίκαιρη και οι εξελίξεις πιο ανησυχητικές, το National Geographic χαρτογράφησε τις επιπτώσεις που θα είχε το λιώσιμο των πάγων σε κάθε ήπειρο.

Αν έλιωναν όλοι οι πάγοι το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβαινε περισσότερο από 66 μέτρα  και τα νερά θα έπνιγαν και θα έσβηναν από τον χάρτη ολόκληρες χώρες  – όπως αυτές που βρίσκονται κοντά στον Βόρειο και Νότιο Πόλο – αλλά και μεγαλουπόλεις. Στην Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο προβλέπει ότι οι Κυκλάδες θα χάνονταν κάτω από τα νερά.

Στην Αμερική, πολλές πόλεις στην ανατολική ακτή όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη και η Νέα Ορλεάνη, θα εξαφανιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στην Ευρώπη, πόλεις όπως το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, η Ρίγα, το Λονδίνο και η Βενετία θα «πνιγούν», όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δανίας.

Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα. Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και  ειδικά οι Κυκλάδες θα βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σε σύγκριση με άλλες ηπείρους, η Αφρική θα χάσει τα λιγότερα εδάφη της. Παρόλα αυτά, η Αλεξάνδρεια και το Κάιρο θα σβηστούν από το χάρτη λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Επίσης, η άνοδος της θερμοκρασίας και η ξηρασία θα μπορούσε να κάνει την ήπειρο ένα μέρος μη κατοικήσιμο.

Στην Ασία, θα εξαφανιζόταν όλο το Μπαγκλαντές και οι ακτές της Ινδίας θα πνίγονταν. Θα πλημμύριζε μία τεράστια έκταση στην Κίνα, η οποία σήμερα κατοικείται από 600 εκατομμύρια ανθρώπους.  Το Πεκίνο και η Σαγκάη θα εξαφανίζονταν κάτω από τα νερά και θα σβήνονταν από το χάρτη.

Πηγή: National Geographic

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X