Ελλάδα

Εικόνες βαθιάς κατάνυξης από ολόκληρη τη χώρα

Εικόνες βαθιάς κατάνυξης από ολόκληρη τη χώρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα κατάνυξης ολόκληρη η χώρα με την περιφορά του επιταφίου. Κατάμεστη είναι η Ιερά Μητρόπολη Αθηνών όπου χοροστατεί ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το πρωί σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό,

κατά την οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συγχοροστασία με τους Μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο,

Κυδωνιών Αθηναγόρα, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο και τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας.

Τον παλαιό χειροποίητο κεντητό επιτάφιο, με το άχραντο σώμα του Κυρίου, περιέφεραν στο Ναό και τοποθέτησαν εντός του ανθοστολίστου Ιερού Κουβουκλίου,

στο κέντρο του Σολέα, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων και ο Μέγας Ιεροκήρυκας Πανάρετος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε πρώτος και ακολούθησαν οι Ιεράρχες, ο ιερός κλήρος και το πολυπληθές εκκλησίασμα.

Σε όλους ο Πατριάρχης μοίρασε τα καθιερωμένα άνθη.

Εκκλησιάστηκαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής με τη σύζυγό του, Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης ακολούθησε και φέτος την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, που παραδοσιακά ξεκινά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα.

(Πηγή φωτογραφίας: seleo.gr)

Από τις 20.00 σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σε κεντρικές οδούς,

καθώς θα ξεκινήσει η Περιφορά των Επιταφίων των ναών Αγίου Δημητρίου, της Του Θεού Σοφίας και Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη) στο κέντρο της πόλης.

(Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η πομπή συνοδεύεται από χιλιάδες επισκέπτες

Το μεσημέρι ξεκίνησε η μεγαλειώδης περιφορά των επιταφίων της Κέρκυρας. Η πομπή που συνοδεύεται από χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στο νησί, θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από τον «κόρο», τη χορωδία, μια Φιλαρμονική, τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα «μανουάλια», βενετσιάνικα φανάρια, τις πανύψηλες «σκόλες», δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα.

Τους εκάστοτε Επιταφίους συνοδεύουν σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και τα ασπροντυμένα κοριτσάκια κρατώντας καλαθάκια, γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια που ραίνουν τον δρόμο.

Οι επιτάφιοι της πόλης θα συναντηθούν στις 10.00 το βράδυ στην πλατεία του Λιστόν, όταν θα ξεκινήσει και η περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης.

(Πηγή φωτογραφιών: imerazante.gr)

Πηγή:kathimerini.gr

Δείτε ακόμη:

Αυτοί είναι οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Ιησού Χριστό στη μεγάλη και μικρή οθόνη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X