Αναλύσεις

Φορολογικό ράπισμα στη μεσαία τάξη

Φορολογικό ράπισμα στη μεσαία τάξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η πολύπαθη μεσαία τάξη δεν πρόκειται να ησυχάσει και να βρεθεί σε υπήνεμο φορολογικό λιμάνι. Τουλάχιστον όχι πριν περάσουν κάμποσα χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη φορολόγησε βαριά και η νυν κυβέρνηση άσκησε (και δικαίως) πολύ αυστηρή κριτική στην προηγούμενη.

Ομως, πριν αλέκτωρ…ξέχασε τη βαριά φορολογία της μεσαίας τάξης. Με τις ρυθμίσεις που έχει κάνει όχι μόνο δεν ελάφρυνε τα φορολογικά βάρη, αλλά τη φορτώνει και με νέα. Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Δεν την ελάφρυνε με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές. Κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα 10, 11 και 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από τις 20.000 οι ελαφρύνσεις είναι είτε μηδενικές, είτε ψίχουλα.

Δεν ελάφρυνε ούτε τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Γιατί; Διότι η αλλαγή του πρώτου συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 εισοδήματος μπορεί να μειώνει τη φορολογία κατά 1.300, όμως ξέρετε πότε θα δουν τη μείωση; Τον Ιούνιο του 2021 όταν θα υποβάλουν τη φορολογική δήλωση. Το 2020 καμία ελάφρυνση.

Αντιθέτως ήρθε και επιβάρυνση με την αύξηση των αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος για την κατοχύρωση του αφορολόγητου. Αύξηση που θίγει πρωτίστως τα μεσαία εισοδήματα και δευτερευόντως τα μικρότερα (για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο SOS! Πληρώνετε με κάρτα; Κρυφός φόρος και «παγίδα» με τις e-αποδείξεις!).

Για να επιβεβαιωθεί άλλη μία φορά μία παραλλαγή γνωστού λαϊκού άσματος σύμφωνα με την οποία “οι κυβερνήσεις φεύγουνε μα…η φορολογία μένει”.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X