Αναλύσεις

Η μέγιστη αθλιότητα της Προανακριτικής Επιτροπής-Αίσχος

Η μέγιστη αθλιότητα της Προανακριτικής Επιτροπής-Αίσχος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως ντροπή για κοινοβουλευτικό όργανο. Στην απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξετάσει χωρίς προστασία των χαρακτηριστικών τους προστατευόμενους μάρτυρες αναφέρομαι.

Την ώρα που ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής είπε στην Προανακριτική Επιτροπή πως φοβόταν για τη ζωή του και γι΄ αυτό δεν τα έγραφε όλα σε αναφορές του,  την ώρα που ο ίδιος είπε στον εισαγγελικό χώρο υπάρχουν υπόνοιες για δολοφονία που συνδέεται με το σκάνδαλο Novartis (υπονοούσε τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου), την ώρα που ψηφίστηκε νόμος για την προστασία των μαρτύρων, οι Φαρισαίοι της Προανακριτικής αποφάσισαν να παραδώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες βορά σε όσους ενδεχομένως επιβουλεύονται τη ζωή τους.

Γιατί ένας βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει, αλλά οι εθνοπατέρες Κεγκέρογλου και Μπουγάς το αρνούνται. Ο πρώτος λέγοντας το πανέξυπνο επιχείρημα «σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό».

Και ο δεύτερος επιχειρηματολογώντας με τρόπο καταλυτικό είπε το ευφυέστατο επιχείρημα ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές.

Ποιος είπε κύριε Κεγκέρογλου και κύριε Μπουγά  ότι κινδυνεύουν οι μάρτυρες από την Επιτροπή ή τους βουλευτές. Αν κινδυνεύουν είναι από κάποιους, που θα προτιμούσαν να κρατήσουν κλειστό το στόμα των μαρτύρων, αλλά δεν μπορούν να τους επιβάλουν σιωπή γιατί δεν τους γνωρίζουν. Και μην μας πείτε ότι δεν θα μαθευτεί η ταυτότητά τους. Σουρωτήρι είναι η Προανακριτική. Ολα μαθαίνονται. Εσείς ξεσκίζετε την μόνη προστασία που έχουν. Την ανωνυμία.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Τι σας ενδιαφέρει εσάς; Ποια είναι τα πρόσωπα ή τι έχουν να μαρτυρήσουν και να καταθέσουν; Φαντάζομαι το δεύτερο είναι αυτό που έχει αξία και όχι αν είναι άντρες ή γυναίκες, ξανθοί ή μελαχρινοί, ψηλοί ή κοντοί.

Αλλά τότε γιατί θέλετε να τους βγάλετε την κουκούλα και αντικειμενικά με την πράξη σας να τους παραδώσετε βορά σε όσους ενδεχομένως επιβουλεύονται τη ζωή τους, γιατί έχουν πολλά να χάσουν; Μόνο μία σκέψη έρχεται στο μυαλό μου. Να τους φοβίσετε και να μην καταθέσουν όσα γνωρίζουν, να μην ενοχοποιήσουν πρόσωπα, που έχουν ήδη ενοχοποιήσει με τις καταθέσεις τους.

Και μόνο γι’  αυτό κύριοι της πλειοψηφίας θα έπρεπε να ντρέπεστε. Αλήθεια αν, ο μη γένοιτο, τους συμβεί  κάτι μετά την αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων τι θα πείτε κύριοι της Προανακριτικής; Φαντάζομαι θα εκφράσετε τη λύπη σας. Αλλά ποιος σκοτίστηκε για τη δική σας λύπη. Την προστασία των μαρτύρων έπρεπε να φροντίσετε ως κόρη οφθαλμού για να πουν όλη την αλήθεια, αν πραγματικά αυτή αναζητάτε. Αλλά με την απόφασή σας πείσατε και όσους αμφέβαλαν ότι δεν ενδιαφέρεστε για την αλήθεια, αλλά για την απόκρυψή της. Εκτός από τις κουκούλες έπεσαν και οι μάσκες κύριοι της πλειοψηφίας της Προανακριτικής…

Αιδώς Αργείοι…

ΥΓ. Τέλος, με την απόφασή σας εκτελείτε, εκμηδενίζετε ένα σύστημα αναζήτησης της αλήθειας. Γιατί ποιος στο μέλλον θα αιτηθεί να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όταν οι πολιτικάντες μπορούν να τον βγάλουν φόρα παρτίδα και να τον εκθέσουν σε κίνδυνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X