Ελλάδα

Κορονοϊός: Αγωνία για την οικονομία

Κορονοϊός: Αγωνία για την οικονομία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση παράλληλα συνεχίζει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, με κύριο μέλημα όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους, να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Χθες δημοσιοποιήθηκε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ ακόμη έξι επιστημονικών κλάδων, μεταξύ των οποίων και όσοι απασχολούνται (με εξαρτημένη εργασία) ως δικηγόροι, ιατροί ή εκπαιδευτικοί, καθώς και τεχνικά επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί (με σχέση εξαρτημένης εργασίας).

Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τη σημερινή παρουσίαση του σχεδίου για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, που αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως εάν η κρίση διαρκέσει μήνες, θα υπάρξει σοβαρή απώλεια του ΑΕΠ, ωστόσο φέρονται πεπεισμένοι ότι μπορεί στη συνέχεια να υπάρξει μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει και εφαρμόζει τρεις δέσμες μέτρων, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 2%, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτουν πάνω από ένα εκατομμύριο μισθωτούς, 600.000 επιχειρήσεις και 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Μόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός θα περάσει, αλλά η παγκόσμια οικονομική κρίση που ο κορονοϊός επέτεινε στο έπακρο θα συνεχιστεί. Υπάρχουν δείκτες, οι οποίοι υποδηλώνουν, μάλιστα, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση του τελευταίου τουλάχιστον αιώνα, δηλαδή είναι μεγαλύτερη αυτής του 2008-2009.

Η προβληματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι χειρότερη από αυτήν του 2008-2009, έτσι και η έξοδος από αυτήν θα απαιτήσει συγκριτικά περισσότερες θυσίες και χρόνο απ’ ό,τι σήμερα πιστεύουν οι κυβερνώντες. Είμαστε, δυστυχώς, ακόμη στην αρχή.

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός – Η μάχη για την υγεία: Γολγοθάς για ιατρούς και εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X