Ελλάδα

Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας των Socrates

Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας των Socrates
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καταπληκτικός μουσικός και κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας δεν είναι πια μαζί μας. Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή. Ηταν ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium (ή Socrates).

Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε στους Παξούς το 1950 ενώ πριν τους Socrates είχε σχηματίσει, μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο, το ροκ συγκρότημα Persons.

Μετά τη διάλυση των Socrates συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της ελληνικής μουσικής σκηνής (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Φαραντούρη, Νταλάρα, Σαββόπουλο, Λοΐζο, Καραΐνδρου, Αλεξίου, Νικολακοπούλου κ.ά) ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας.

Παράλληλα κυκλοφόρησε τρεις δίσκους με τον Βασίλη Λέκκα και το άλμπουμ του «Μυστικά του Δρόμου».

Χαρακτηριστικό της μουσικής ιδιοφυίας του είναι το γεγονός, πως οι μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς.

Ο ίδιος, είχε ουσιαστικά εξηγήσει την ιδε0λογική αφετηρία πίσω από αυτό το δημιουργικό ταξίδι, δίχως συμβάσεις και μουσικούς συμβιβασμούς, σε μια συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» το 2003, με λόγια που μοιάζουν να «επαναφέρουν» τα πράγματα σε σχέση με τα μουσικά είδη, στις πραγματικές διαστάσεις τους: «Σαν έννοια η ροκ μάλλον είναι ένας μύθος. Και τη ροκ μουσική την πήρανε οι εταιρίες και την έκαναν κι αυτήν εμπορικό είδος. Αν θεωρήσουμε ότι είχε ένα λόγο ύπαρξης πιο επαναστατικό, δυστυχώς και αυτή υπέκυψε. Κάποιοι μιλούν για ροκ στάση ζωής. Μα ροκ στάση ζωής έχουν όλοι, όταν παλεύουν για να επιβιώσουν. Μήπως ο κόσμος περνάει καλά; Εχει λυμένα τα προβλήματά του; Δεν παλεύει; Και γιατί να βάλεις ετικέτες;»… 

Ακούστε τα “Μυστικά του δρόμου”

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X