Ελλάδα

Τρέλα με τις χρυσές λίρες της Κατοχής! Μαζικές πωλήσεις και στα ύψη οι τιμές

Τρέλα με τις χρυσές λίρες της Κατοχής! Μαζικές πωλήσεις και στα ύψη οι τιμές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που η οικονομία δεν είναι στα επίπεδα της “βαθιάς κρίσης” της τελευταίας οκταετίας, οι πολίτες περνούν δύσκολα. Δε χρειάζεται βεβαίως να είναι κανείς… επιστήμονας για να το καταλάβει αυτό, ωστόσο αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός πως οι Έλληνες πουλάνε μαζικά χρυσές λίρες και το 2019!

Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο τα στατιστικά είναι εντυπωσιακά, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα στοιχεία για τις χρυσές λίρες

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 70.000 τεμάχια στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, αριθμός που υπερβαίνει τις ετήσιες επιδόσεις των ετών από το 2015 μέχρι και το 2018. Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο, καλοκαιριάτικα, πουλήθηκαν στην ΤτΕ περισσότερες από 30.000 χρυσές λίρες, ενώ οι αγορές στην ίδια περίοδο είναι ελάχιστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, που είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι πωλήσεις των χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ αγγίζουν τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις, από την ΤτΕ σε ιδιώτες είναι περίπου οι μισές.

Αν συνυπολογιστούν και οι συναλλαγές με χρυσές λίρες στην Τράπεζα Πειραιώς, που επίσης έχει άδεια διεξαγωγής συναλλαγών σε χρυσό, στα ενεχυροδανειστήρια και πολύ περισσότερο το πάρτε δώσε στη «μαύρη αγορά», τα νούμερα είναι πολλαπλάσια.

Αποθέματα από την Κατοχή

Ο τεράστιος αριθμός χρυσών λιρών που υπάρχει στην Ελλάδα προέρχεται από την περίοδο περίοδο της γερμανικής Κατοχής και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, όταν το χρυσό νόμισμα έγινε προσφιλές μέσο αποθησαύρισης και ασφαλές καταφύγιο για τους “έχοντες”.

Λύση για όσους κινδύνευαν να χάσουν τις 120 δόσεις

Αρκετοί τότε πλούτισαν συγκεντρώνοντας χρυσές λίρες, όταν οι πληθωριστικές δραχμές δεν παρείχαν καμία ασφάλεια. Ακόμη και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι αποταμιευτές φρόντιζαν να μετατρέπουν τα χρήματα τους σε λίρες, που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις μεγάλες οικονομικές συναλλαγές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η ισοτιμία με τη λίρα ήταν ο βασικός δείκτης όσον αφορά την συναλλαγματική αξία της δραχμής

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τώρα στην επίσημη αγορά (μέσω ΤτΕ)  υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης. Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της τιμής της χρυσής λίρας στις 25 Οκτωβρίου, για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα από την ΤτΕ, θα πρέπει να δώσει 371,33 ευρώ. Αν όμως θέλει να πωλήσει μια χρυσή λίρα στην ΤτΕ, θα λάβει μόλις 307,90 ευρώ. Πρόκειται για μια διαφορά των 63,43 ευρώ.

Είναι σαφές ότι η διαφορά τιμών αγοράς και πώλησης, αποτρέπουν ευκαιριακούς επενδυτές και απευθύνονται σε μακροχρόνιους επενδυτές.

Πώς εξηγείται ο «πυρετός του χρυσού»

Η αιτία του «πυρετού του χρυσού» που κατέλαβε τους Έλληνες και οι αθρόες πωλήσεις χρυσών λιρών αποτελεί η αύξηση της τιμής του χρυσού, στους τελευταίες μήνες, ενόψει της ύφεσης που διαβλέπουν, να έρχεται, οι οικονομολόγοι.

Η τιμή αγοράς από την ΤτΕ της χρυσής λίρας στις 25 Οκτωβρίου ήταν σε 307,90 ευρώ. Πέρυσι, τον Οκτώβριο του 2018 η μέση τιμή της ήταν στο ποσό των 255 ευρώ.

Επίσης, ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2017 ήταν σε 245 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 215 ευρώ.

Η δεύτερη υψηλότερη τιμή (μετά την τρέχουσα) καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2012 όταν είχε φτάσει στο ποσό των 300 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X