Θέμα

Ελληνοτουρκικά -Στο «κόκκινο» η ένταση: Ο Μητσοτάκης περιμένει την βοήθεια της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά -Στο «κόκκινο» η ένταση: Ο Μητσοτάκης περιμένει την βοήθεια της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το  Oruc Reis πλέει για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα τον πλου του Τουρκικού σεισμογραφικού ζητώντας από την Άγκυρα να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, παρά το γεγονός ότι και τα τρία σκάφη φαίνεται να έχουν αλλάξει εδώ και αρκετές ώρες πορεία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αλλά όπως φαίνεται και από το σύστημα δορυφορικού εντοπισμού του στίγματός του, το Oruc Reis διαπιστώθηκε μετά τις 20:30 να κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το marinetraffic.com, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φαίνεται πως πραγματοποίησε στροφή, ωστόσο είναι άγνωστο, για την ώρα, το πού κατευθύνεται.

Περιμένει την βοήθεια της ΕΕ ο Μητσοτάκης

Στην Ευρώπη στρέφεται τώρα η Ελλάδα, επιδιώκοντας αφενός να καταδείξει πως οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο δεν αποτελούν μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά ένα «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Αφετέρου, επιδιώκει να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της και να αναγνωρίσει τις ελληνικές θέσεις, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την Τουρκία και προχωρώντας τη διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων.

Η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, καλώντας πλέον και θεσμικά την ΕΕ να παρέμβει, δια του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ταυτόχρονα η Αθήνα περιμένει μια νέα παρέμβαση από πλευράς Βερολίνου, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει παρούσα κι έτοιμη να εμπλουτίσει το πακέτο των νέων κυρώσεων, χωρίς πάντως να κάνει αισθητή την παρουσία της στην κρίση.

Η Ελλάδα ζήτησε χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει άτυπα στις 27 Αυγούστου στο Βερολίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να συγκληθεί το Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης και να τοποθετηθεί αναφορικά με κυρώσεις οικονομικού κυρίως χαρακτήρα απέναντι στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Βερολίνο είναι επιφυλακτικό ως προς αυτό το αίτημα, καθώς στις 27 και 28 Αυγούστου είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένη άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 

Στην Ευρώπη εξάλλου η Γερμανία έχει τον πρώτο λόγο, αλλά όχι τον μόνο και πολύτιμος σύμμαχος της Ελλάδας λόγω κακών σχέσεων Μακρόν με την Άγκυρα έχει αποδειχθεί το Παρίσι.

Η Αθήνα για άλλη μία φορά λοιπόν, αντί να διώξει με τα όπλα τους Τούρκους, ζητάει την βοήθεια από τις Βρυξέλλες, που έτσι και αλλιώς έχουν στηρίξει τις περισσότερες φορές τον Ερντογάν.

Ενώ ο δίαυλος επικοινωνίας με το Βερολίνο μέσω της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του διπλωματικού συμβούλου της Μέρκελ, Γιάν Χέκερ παραμένει ανοιχτός κι έχει κατάληξη τον Ιμπραχίμ Καλίν, δεξί χέρι του Ταγίπ Ερντογάν.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος “δεν βγαίνει στο τηλέφωνο” στην Γερμανίδα Καγκελάριο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τόσο του Βερολίνου όσο και της Αθήνας. Ανάλογες επαφές έχουν γίνει και σε υπουργικό επίπεδο, με τον Νίκο Δένδια να συνομιλεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, αλλά και τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ.

Τι συμβαίνει στην Αν.Μεσόγειο;

«Φωτιά» έχουν πάρει Αιγαίο και Α. Μεσόγειος. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ενεργοποιήσει και το Ισραήλ, καθώς το σχέδιο Ερντογάν απειλεί και τα συμφέροντα του Τελ Αβίβ.

Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας, οι Ισραηλινοί σηκώνουν ξανά κατασκοπευτικά στις περιοχές που ενδιαφέρουν τον Ελληνισμό. 

Το Ισραήλ, καθώς έχει εισέλθει σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό του, συνεχίζει να δίνει παράδειγμα εξωτερική πολιτικής και προστασίας των εθνικών του συμφερόντων. Από αυτό πρέπει να διδαχθεί η Αθήνα και να πράξει αναλόγως, χωρίς να εμμένει σε επιφανειακές δηλώσεις με “βιτρίνα” το διεθνές δίκαιο.

Εντύπωση προκαλεί ο χάρτης εναέριας κυκλοφορίας που αποτυπώνει την κίνηση αεροσκαφών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που δείχνει ένα αεροπλάνο που προέρχεται από το Ισραήλ και συγκεκριμένα κάπου από την περιοχή του Τελ Αβίβ και πετάει πολύ κοντά στο σημείο όπου διεξάγει έρευνες το Oruc Reis.

Όπως φαίνεται από την πορεία και δεύτερου αεροπλάνου (με κόκκινο χρώμα) δεν ακολουθεί σχέδιο πτήσης σε ευθεία γραμμή κατευθυνόμενο προς κάποια άλλη πόλη, αλλά δείχνει να «περιπολεί» ακολουθώντας ελικοειδή πορεία πάνω από συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Oruc Reis.

https://twitter.com/GDarkconrad/status/1293276288262774789

Επαφές Μητσοτάκη – Αναστασιάδη

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Πολεμοχαρής ο τουρκικός Τύπος – ΥΕΝΙ SAFAK: Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση με την Ελλάδα

Διατηρεί την ένταση που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis ο τούρκικος Τύπος.

Σε σημερινά δημοσιεύματα  τους μιλούν ακόμα και για πολεμική ικανότητα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της YENI SAFAK με τίτλο «είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση» ενώ αναφέρει επίσης πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση»

Δείτε τα πρωτοσέλιδα του τούρκικου Τύπου

SABAH: Η κίνηση του Ερντογάν στη Μεσόγειο

«Μετά το κάλεσμα του για σύνοδο για τη Μεσόγειο , αυτή την εβδομάδα θα μίλησε τηλεφωνικά με την Μέρκελ. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση «ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί όλους», αλλά και η στάση της Ελλάδας.»

ΗURRIYET:  Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο

«Η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό που είπε. Το Ορούτς Ρείς έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες.»

YENI SAFAK: Είμαστε έτοιμοι για όλα και για σύγκρουση!

«H Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση.

Το Ορούτς Ρείς θα κάνει έρευνες σε 16 οικόπεδα που περιλαμβάνουν και τα 7 στα σύνορα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Το πλοίο που κινείται με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων την ώρα θα συγκεντρώσει στοιχεία για τα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου. Μια άλλη αποστολή του είναι να συγκεντρώσει δεδομένα που είναι απαραίτητα για τον καθορισμό της ΑΟΖ Τουρκίας στα δυτικά όρια.»

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Τι είπαν για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X