Επιλογές

120 δόσεις για Ταμεία: Πόσο “κούρεμα” και πότε εφαρμόζονται

120 δόσεις για Ταμεία: Πόσο “κούρεμα” και πότε εφαρμόζονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Φεβρουάριο ψηφίζεται στη Βουλή η ρύθμιση με τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Μάρτιο.Την κατηγορηματική αυτή επισήμανση έκανε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Αυτή θα νομοθετηθεί όπως έχει ήδη περιγραφεί από την Εφη Αχτσιόγλου. Από το υπουργείο Εργασίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ενημερώθηκαν στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των προηγούμενων ημερών.

Οσον αφορά στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το “κούρεμα”  της συνολικής οφειλής μπορεί να φτάσει ως το 70%

Η ρύθμιση διευκολύνει περίπου 950.000 μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους, αγρότες, επιτηδευματίες). Το ύψος της οφειλής θα καθορίζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων ως εξής: α) 36 μηνιαίες δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και β) έως 120 μηνιαίες δόσεις για οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με κούρεμα της αρχικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού της με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και διαγραφή έως και 85% των προσαυξήσεων. Το συνολικό κούρεμα της οφειλής μπορεί να φθάνει το 70%.

Η ρύθμιση αφορά τις οφειλές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 τέθηκε σε εφαρμογή, αν και υπάρχει σκέψη να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό.

Η νέα ρύθμιση με 120 δόσεις θα οδηγήσει παράλληλα στη σύνταξη 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για όσους έχουν εγκλωβιστεί λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αχτσιόγλου: Κούρεμα έως 85% σε προσαυξήσεις χρεών από το 2002 μέχρι το 2016!

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X