Επιλογές

Eurogroup: O «νόμος Κατσέλη» το βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση του ενός δισ.

Eurogroup: O «νόμος Κατσέλη» το βασικό εμπόδιο για την εκταμίευση του ενός δισ.
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν έδωσε το «πράσινο φως» το Eurogroup. Το βασικό ζήτημα που εμποδίζει, την εκταμίευση του ενός δισ. των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAS και SMPs) προς την Ελλάδα, είναι η μεταρρύθμιση του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, ο Αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, μιλώντας στον Τύπο έστειλαν το ίδιο μήνυμα για την Ελλάδα.

Ενώ παραδέχθηκαν ότι το ζήτημα έχει προχωρήσει από την 27η Φεβρουαρίου, όταν παρουσιάστηκε η έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η εκταμίευση θα γίνει όταν υπάρξει επίσημη ενημέρωση:

«το αργότερο μέχρι το επόμενο eurogroup» στη συνεδρίαση της 5ης Απριλίου θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.

Υπενθύμισε ακόμη ότι:

«Θα πρέπει να έχει συναντηθεί προηγουμένως το euro working group. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την Ελλάδα, βάσει της πολύ λεπτομερούς έκθεσης των θεσμών, θα αξιολογήσουμε την πρόοδο επί των δεσμεύσεων που έχει γίνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο.

«Η αίσθηση που έχουμε είναι σχετικά θετική σε σχέση με αυτό το θέμα και η αξιολόγηση θα γίνει σήμερα, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους», τόνισε και συνέχισε.

«… πρέπει να τονίσω ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα μπόρεσε και γύρισε στις αγορές εκδίδοντας ένα δεκαετές ομόλογο, και αυτό είναι εξαιρετικά νέα για την Ελλάδα και την κανονική της πρόσβαση στις αγορές», σημείωσε και κατέληξε.

Ο Όλαφ Σόλτς δήλωσε:

«Συζητάμε επί πολλών εκθέσεων για διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και θα πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς η κατάσταση όταν συνεδριάσουμε τις επόμενες ώρες, αλλά ήδη αρκετή πρόοδος είναι εμφανής».

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πολάκης τρολάρει αγρίως τον Μητσοτάκη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X