Αναλύσεις

Η μεγάλη απάτη των δημοσκοπήσεων

Η μεγάλη απάτη των δημοσκοπήσεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Θα μας σερβίρουν πάλι το παραμύθι ότι οι δημοσκοπήσεις έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους. Θα πληθύνουν οι δηλώσεις πόσο άρτια και με ακρίβεια προέβλεψαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία.

Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια; Μπορεί να είναι αυτή η πραγματικότητα και συλλήβδην όλες οι δημοσκοπήσεις να διεκδικήσουν το έπαθλο της ακριβούς πρόβλεψης; Σίγουρα όχι κι΄ ας λένε ότι θέλουν οι διάφοροι προπαγανδιστές υπέρ των δημοσκοπήσεων.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θα έχουν κάνει λάθος, για να αποδειχθεί άλλη μία φορά ότι το εργαλείο των δημοσκόπων έχει παλιώσει και χρειάζεται να ανανεωθεί, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στα νέα κοινωνικά και τεχνολογικά δεδομένα.

Και για να μην μακρηγορούμε θα το αποδείξουμε με μία μόνο πρόταση. Πως είναι δυνατόν να είναι ακριβείς όλες οι δημοσκοπήσεις όταν την τελευταία εβδομάδα και μόνο για την ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεψαν ότι θα είναι από 7,2% ως 15,5%; Είναι δυνατόν να είναι ορθή η πρόβλεψη που κάνει λόγο για διαφορά 7,2% όπως και εκείνη που τη βλέπει στο 15,5%; Οχι ασφαλώς. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τη διαφορά στο 8% και στο 12%.

Θα είμαστε υπερβολικοί, θα είμαστε επιθετικοί και αυστηροί αν κάνουμε λόγο για τη μεγάλη απάτη των δημοσκόπων;

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X