Επιλογές

Ο Ουμπέρτο Εκο απαντά σε Σόιμπλε και άλλους ανόητους οπαδούς του Grexit

Ο Ουμπέρτο Εκο απαντά σε Σόιμπλε και άλλους ανόητους οπαδούς του Grexit
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εστω αργά και με σημαντική καθυστέρηση, οφείλουμε να παραθέσουμε την απάντηση που θα έδινε ο Ουμπέρτο Εκο αν του ετίθετο η ερώτηση αν πρέπει η Ελλάδα να εκδιωχθεί ή όχι από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τη βρήκαμε σε ένα βιβλίο φιλοσοφίας και σας την μεταφέρουμε αυτούσια για να γίνει αντιληπτό πόσο ανιστόρητοι και ανόητοι ήταν οι οπαδοί του Grexit.

Ο μεγάλος Ιταλός φιλόσοφος γράφει:

«Η ελληνική σκέψη ήταν εκείνη που διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης του δυτικού κόσμου, και μόνο αν καταλάβουμε τι σκέφτονταν οι Ελληνες μπορούμε να κατανοήσουμε πως συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια. Αν κάποιος από τη δύση που πηγαίνει να δουλέψει στην Κίνα θα έπρεπε να καταλάβει κάτι από την κινεζική νοοτροπία, φυσικά και ένας Κινέζος που έρχεται να ζήσει ανάμεσά μας θα έπρεπε να προσαρμοστεί στις μορφές της δυτικής σκέψης όπως αυτή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ίσως αντιδράσετε λέγοντας ότι αυτό δεν είναι σωστό, αλλά είναι γεγονός ότι εκατομμύρια νέων από τη Δύση που πηγαίνουν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται στην κατανόηση του δυτικού τρόπου σκέψης και αυτή τους η ευελιξία τους επιτρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από τους Αμερικανούς συνομήλικούς τους και να κατακτούν τις καλύτερες θέσεις στον επιστημονικό και οικονομικό κλάδο.

Πράγματι υπάρχει η αντίληψη ότι λόγω της δομής των δυτικών γλωσσών (υποκείμενο, ρήμα, κατηγορούμενο για παράδειγμα “το ποτάμι είναι λασπώδες”) βλέπουμε τον κόσμο ως μία σειρά πραγμάτων στα οποία προσδίδουμε συγκεκριμένες ιδιότητες. Σε ορισμένες πρωτόγονες γλώσσες δεν θα αναφερόμαστε σε πράγματα και ιδιότητες, αλλά σε γεγονότα, και δεν θα μιλούσαμε για ένα πράγμα, το ποτάμι που έχει την ιδιότητα να είναι λασπώδες, αλλά για ένα συνεχές ποτάμι με συνεχώς διαφορετικό νερό (στο κάτω-κάτω και ο Ηράκλειτος έλεγε ότι κανείς δεν μπορεί να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές).
Κι όμως, η δυτική φιλοσοφία αναφερόταν και συνεχίζει να αναφέρεται σε πράγματα ή ουσίες ή αντικείμενα με συγκεκριμένες ιδιότητες, και εάν εμείς δεν κατανοήσουμε πώς γεννήθηκε με τον Αριστοτέλη η έννοια της ουσίας, δεν θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε ούτε τις περιπτώσεις στις οποίες αυτή τίθεται στο μικροσκόπιο της σύγχρονης φυσικής.
Ακόμα και αν ο δυτικός τρόπος σκέψης ήταν εξολοκλήρου λανθασμένος, θα έπρεπε να το γνωρίζουμε για να καταλάβουμε από που προερχόμαστε και τι είμαστε.»
Για την αντιγραφή: Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X