Επιλογές

Οι Ευρωπαίοι έσπρωξαν το ΔΝΤ εκτός Ελλάδας

Οι Ευρωπαίοι έσπρωξαν το ΔΝΤ εκτός Ελλάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι έξω από το ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση του Eurogroup για αναβολή της λήψης απόφασης στη συνεδρίαση της 21η Ιουνίου, μαζί με την ανάθεση στους Θεσμούς να εκπονήσουν μία νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ουσιαστικά ώθησαν το Ταμείο εκτός του ελληνικού προγράμματος.

Αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, ο Πόουλ Τόμσεν και ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος (εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ), λογικά πρέπει να βρίσκεται ήδη εκτός ελληνικού προγράμματος. Ή τουλάχιστον να έχει βγάλει έξω το ένα πόδι.

Διότι δεν έχει τα χρονικά περιθώρια να πάρει απόφαση για συμμετοχή στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Αν θυμάστε την προηγούμενη εβδομάδα ζητούσαν ποσοτικοποιημένα μέτρα στο Eurogroup της Πέμπτης 24 Μαΐου.

Τέτοια μέτρα θα υπάρξουν (αν υπάρξουν) στην καλύτερη περίπτωση στις 21 Ιουνίου, αλλά το ΔΝΤ δεν έχει το χρόνο. Συνεπώς ο λογικός συνειρμός λέει πως το ΔΝΤ βρέθηκε ήδη χρηματοδοτικά εκτός του τρίτου προγράμματος.

Τί απομένει; Η συμμετοχή ως τεχνικός σύμβουλος στην μεταμνημονιακή εποχή, κάτι που ασφαλώς δεν θέλει η ελληνική κυβέρνηση, αφού μόνο εμπόδια και προσκόμματα μπορεί να βάλει στην πολιτική που θα θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά το Eurogroup της Πέμπτης έγινε σε καλό κλίμα και ακούστηκαν καλά λόγια για την Ελλάδα. Βλέπετε είχε επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία το γνωστό μας (SLA) με το κουαρτέτο και ουσιαστικά η αξιολόγηση είχε κλείσει.

Οσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους, το Eurogroup ανέθεσε στους Θεσμούς την ολοκλήρωση μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA), που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.

Πρόκειται για μία καινούρια εξέλιξη και μία ακόμα ένδειξη για την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Η νέα “προθεσμία” αποφασίστηκε μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Washington Groupπου προηγήθηκε της συνόδου των υπουργών της ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Βερολίνο συνεχίζουν να διαφωνούν και τελικά φαίνεται πως από το μπρα ντε φερ των δύο το Βερολίνο βγαίνει νικητής και το ΔΝΤ παίρνει την άγουσα προς τα αποδυτήρια με τον εύσχημο τρόπο της μετάθεσης της λήψης απόφασης.

Πάντως οι αρμόδιοι παράγοντες Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έκαναν καλές δηλώσεις για την Ελλάδα (όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις), αλλά αρνήθηκαν να γίνουν σαφείς για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Καλή για την Ελλάδα ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών για το χρέος ο οποίος επέμενε ότι «όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία (σ.σ. αξιολόγηση), οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι “ξεκάθαρος” και “ισχυρός” απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Στον αντίποδα κινήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερμανός επικεφαλής του ESM, ο οποίος αφού είπε καλά λόγια τη χώρα σε συνέντευξη σε ισπανική εφημερίδα, πρόσθεσε για το χρέος ότι «βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση, ενώ ήδη έλαβε σημαντική βοήθεια μέσω του PSI, με το οποίο κουρεύτηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ αλλά και τα μέτρα μείωσης του κόστους από την πλευρά των δανειστών. Αυτά αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 5% του ΑΕΠ», δήλωση που βάζει σε σκέψεις ως προς το χρόνο λήψης των τελικών μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X