Επιλογές

Στουρνάρας και Ρέγκλινγκ πυροβολούν την κυβέρνηση

Στουρνάρας και Ρέγκλινγκ πυροβολούν την κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις εξαπέλυσαν ο Γιάννης Στουρνάρας (δεύτερη φορά) και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε τις δηλώσεις του μετά τη λήξη του σημερινού Εurogroup.

«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ΕΜΣ καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ .

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο Eurogroup, αφού έχει εκδοθεί η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση και θα υπάρχουν τα τελικά συμπεράσματα και ανάλυση των θεσμών που θα κρίνουν τις επιπτώσεις που εξαγγελίες του Α. Τσίπρα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους.

«Αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Μ. Σεντένο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας»

Στις δηλώσεις του προς τους Financial Times o κ. Στουρνάρας  ανέφερε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Προέβλεψε επίσης ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδύνεται ενόψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: Η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίζει να συλλέγει φόρους  με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X